23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Bu müfredat çok tartışılır

Ortaöğretimde gelecek yıl okutulacak olan din dersi müfredatında, camide abdest uygulaması da var. Öğrencilerin Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katılımı teşvik edilecek.

Milliyet gazetesinin bugünkü sayısında yayımlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Milli Eğitim Bakanlığı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatında tartışma yaratacak değişikliklere imza attı.
Ortaöğretim ders programında yapılan değişikliğe göre öğrenciler, camiye gidip abdest uygulaması yapacak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın "belirli gün ve haftalar" çizelgesinde yer almamasına karşın Kutlu Doğum Haftası’nda düzenlenen etkinliklere katılacak.

Kuran okunacak

Derste, öğretmenlerce Kuran da okunacak. Öğrenciler, Çağrı filmini izleyerek, Hz. Muhammed’in hayatı hakkında çıkarımlarda bulunacak.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce 4 yıllık liseye göre hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca da onaylanan program, 9. sınıftan başlayacak, gelecek yıl ortaöğretimde okutulacak.

Dersin içeriğindeki bazı değişiklikler programda şöyle yer aldı:

9. SINIF: Öğrenciler abdesti uygulamalı öğrenecek. Bu çerçevede cami ziyaretinde abdest uygulaması yapılacak. Öğrencilere Çağrı filminin vahiy gelmeden önceki bölümü izlettilerek, Hz. Muhammed’in doğduğu dönem konuşulacak.

Kutlu Doğum teşviki

Öğrenilenler Kutlu Doğum Haftası’nda pekiştirilecek. Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine öğrencilerin katılımı teşvik edilecek. Öğrenciler sınıfa "gül" getirecek.
Öğrenci, İslamın evlilik kurumuna verdiği önemi dile getiren ayetlerden sunum hazırlayacak.

Öğretmen ve öğrencilerin sınıfa getireceği Kuran’da ayet, sure örneklerine bakılacak. Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş Veli’nin Kuran’la ilgili düşünceleri anlatılacak. Atatürk’ün laiklikle ilgili sözleri tartışılacak.
Monoteizm (tektanrıcılık), politeizm (çoktanrıcılık), gnostisizm (gizemcilik), agnostisizm (bilinemezcilik) ve ateizm (Tanrıtanımazlık) tanıtılacak. Müfredatta, reenkarnasyon ve satanizmin olumsuz etkilerine dikkat çekilecek.

Namaz sunumu

10. SINIF: Öğrenciler, namazın kılınışıyla ilgili sunum hazırlayacak. Sınıfta haccın nasıl yapıldığını gösteren CD izlenecek. İbadet mekânlarına gezi düzenlenecek. Kasetten veya CD’den Kuran dinletilecek. Dinlenen ayetlerin meali sınıfta okunacak. Öğrenciler, Atatürk’ün İslam ve Hz. Muhammed ile ilgili sözlerini araştıracak.

Mahkûmlarla röportaj

11. SINIF: Öğrenci, "Kader mahkûmu" kavramının tartışılacağı bölümde, mahkûm olan kimselerle röportaj yapacak.
Çağrı filmi veya Hz. Muhammed çizgi filmi izlenerek peygamberin kişiliği üzerine yorumlar yapılacak. Öğrenciler, Atatürk’ün Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kurdurması, Türkçe tefsir ile ilgili bilgi alacak.

Mezarlıkta, hayatın amacı sorgulanacak

23 yıl üzerine değiştirilen yeni din dersi müfredatına göre, 12. sınıf öğrencileri, babalarının ev almak için biriktirdiği parayı çaldırması durumunda hissedecekleri duygularla ilgili drama çalışması yapacak. Öğrenciler huzurevi, hastane ve mezarlık ziyaretiyle hayatın amacını sorgulayacak.

Farklı dinlerdeki ibadetler filmden izleneceği gibi mabetleri de gezilecek. Yesevilik, Mevlevilik, Alevilik ve Ahiliğin kültürel yorumları yapılacak.

Hacı Bektaş Veli’nin Makalat’ındaki "Dört Kapı Kırk Makam"ı okunacak. Atatürk’ün okulda din eğitimi isteme nedenleri araştırılacak.

Yahudilik, Hıristiyanlık, Hinduizm, Budizm, Caynizm, Sihizm, Taoizm, Konfüçyanizm, Şintoizm tanıtılacak. Sınıfta Kuran, Tevrat, İncil ve Zebur’dan bölümler okunacak.

Bu arada ilköğretim Din Kütürü ve Ahlak Bilgisi ders programı da değiştirildi. Lise ve ilköğretimdeki yeni müfredatlar önümüzdeki yıl uygulanacak.


MİLLİYET
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2005 Pazartesi 09:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
onur önder IP: 81.215.134.xxx Tarih : 20.06.2005 16:31:37
Türkiye laik bir ülke.Bu ülkenin okulunda okuyan her öğrencinin müslüman olduğunu düşünmek çok yanlış.Bu uygulama yapılacaksa bile kesinlikle seçmeli olması gerekir ama ben kesinlikle buna karşıyım.Evet müslüman çoğunluğun olduğu bir ülkede yaşıyoruz.Ama bu uygulamalar kişiler arasında ayrımcılığa.dışlanmaya yol açar.Buna katılmak istemeyen bir öğrencinin bunu dile getirdiği zaman arkadaşlarından göreceği tepki bir başka merak konusu.Bunları öğrenmek isteyen bir insan zaten bunları ailesinden kendi çabalarıyla öğrenecektir.Bu kadar aşırıya kaçılması beni farklı düşüncelere sevk ediyor.Türkiye'yi laik ismi altında şeriatla yönetilen bir ülkeye çevirmek istiyorlar.