18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bu printer 'organ' basacak!

Cerrahların yedek damarları basmasına izin veren ilk ticari 3 boyutlu yazıcı geliştirildi.


BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, test aşamasındaki yazıcı, Avustralyalı mühendislik firması Invetech ile Amerikan rejeneratif ilaç şirketi Organovo'nun işbirliğiyle üretildi. Invetech firmasının sözcüsü Roger Langsdon'a göre, yazıcı herhangi bir görüntülenebilir 3 boyutlu hücre yapısını, 150 milimetre çapında ve birkaç santimetreden daha az yükseklikte basabiliyor. Daha uzun bir süreçte, makine hayat kurtaran ameliyatlar için kalp ya da karaciğer gibi organları basabilecek.

Cihaz iki yazıcı başlığına sahip. Birisi insan hücrelerini, diğeri ise hücre gelişim yolunu şekillendiren yapı iskelesini kuran jeli tanımlamak için kullanılıyor. Doku reddinden tamamen kaçınmak için hastanın kendi kök hücreleri kullanılıyor. Bu çalışmanın ilk adımı, 2009 yılının Focus Nisan ayı sayısında atılmıştı.

Missouri-Columbia Üniversitesi'nde organ basılmasını araştıran Prof. Gabor Forgacs, "Karmaşık bir organın parçaları yazdırılmasına rağmen karmaşık bir organın tümünü basmak şimdilik çok uzakta görünüyor. Fakat nihai sonuçlar umduğumuz gibi görünmeyebilir. Basılan organ gerçeği kadar iyi ya da daha iyi çalışacak, ancak gerçek gibi görünmesi gerekmeyecek" diye konuştu.  

.
Yayın Tarihi : 14 Mart 2010 Pazar 15:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?