25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bu yıl da koltuğunu kaptırmadı!

Türkiye'nin en yaşanılır illeri sıralamasında Ankara yine birinci oldu.

Aylık olarak yayımlanan iş dünyası ve yaşam kültürü dergisi CNBC-e Business'ın 2008 yılından itibaren yaptığı 81 ilin yaşam kalitesini ortaya koyan kentler araştırmasına göre, Ankara en yaşanılır iller sıralamasında yine birinci oldu.

Eğitimde ve ekonomide birinci sıradaki Ankara, refah göstergesi sayılan pek çok alanda, yetişkin başına düşen otomobil sayısı ve yetişkin nüfus içindeki üniversite mezunu oranında da sıralamanın başında yer aldı. Kişi başına düşen konut sayısında ve kişi başına düşen banka mevduatında ise ikinci olan başkent, okul ve derslik başına düşen öğrenci sayıları ile 7'ncilik, okul öncesinde 4'üncülük, okur yazarlıkta yüzde 98.89 oranla 4'üncülük ve üniversite mezunu sayısının yetişkin nüfusa oranında yüzde 100'lük sonuç ile birinciliğe yerleşerek, eğitim sıralamasında 81 ilin en başına yerleştirdi. Eskişehir'in ikinci sırayı aldığı araştırmada, üçüncülük Isparta'nın oldu.

CNBC-e Business dergisi, Türkiye kamuoyunda önemli yansımaları olan 2008'den bu yana 81 il için yaptığı araştırmayı eğitim, sağlık, kent hayatı, güvenlik, sanat ve ekonomi olmak üzere 6 ana kategoride ilk yıl 28, ikinci yıl 34 ve son olarak 37'ye çıkardığı kriterler üzerinden gerçekleştirdi. Dergi bu yılki araştırmasında 77 ilin son beş yıllık güncel suç verilerini de kullanırken, verilerine ulaşamadığı 4 ili bu parametreden sıfır puan vererek değerlendirdi. Yine bu yıl kentlerin boşanma hızları,

İllerarası Rekabetçilik Endeksi'nin kullanılmasıyla kentlerin rekabet gücü ve beş yıldızlı otel sayıları da değerlendirmeye dahil edildi. Özellikle suç oranlarının sıralamayı önemli ölçüde etkilediği araştırma, illerin trafik, elektrik kullanımı, kitap okuma, işsizlik, hava kalitesi, deprem güvenliği, kiralar, sinema ve tiyatro sayıları, üniversite mezunu yoğunluğu, havayolu kullanım oranı, kişi başına ödenen vergi oranı, kütüphane sayısı, okur yazar oranı, AVM sayısı, lisanslı sporcu sayısı gibi değişik parametrelerle durumunu gözler önüne serdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2010 Çarşamba 11:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?