18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bugün seçim olsa ne olurdu?

Buna göre AKP yüzde 33.17'ye geriledi. CHP oy oranını yüzde 22,87'ye çıkardı. Genç Parti ise barajı aştı.Kamuoyunun görüşlerini milimetrik olarak yansıtan Sonar, Türk halkına bugün seçim olsa kime oy vereceğini sordu. 25 il genelinde yapılan ankete göre AKP oyları düştü. Genç Parti ise AKP'nin bunca linç girişimine rağmen her durumda Meclis'e giriyor. İşte AKP Hükümeti'nin yaklaşık 1 yıllık icraatlarının tümünü başarısız bulan halkın görüşü.
     
     KAMUOYU araştırma şirketi Sonar 3 Kasım seçimlerinde siyasi partilerin aldığı oyları neredeyse milimetrik olarak bildi. İşte o Sonar, 'Bugün seçim olsa kime oy verirdiniz?' sorusuna yanıt aradı. Buna göre AKP yüzde 33.17'ye geriledi. Tek başına iktidar olan AKP'ye karşı değişik kesimlerin dayanışma adına destek verdiği gözlenen Meclis'teki diğer parti CHP bu nedenle oyunu yüzde 22.87'ye çıkardı. 3 Kasım'da yüzde 7.3 oy alan Genç Parti'nin oyları ise yüzde 13.53'e yükseldi.
     
     Araştırma 'yüz yüze anket yöntemiyle'; 25 il merkezi, il merkezlerinde yer alan ilçelerde ve bu ilçelere bağlı 66 köyde ikamet eden farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup toplam 2 bin 19 kişi ile yapıldı.
     
     GENÇ PARTİ GERÇEĞİ
     
     Araştırmaya göre AKP, linç etmeye çalıştığı Cem Uzan'ın lideri olduğu Genç Parti'nin hızlı yükselişini engelleyemedi. Halk, bugün seçim yapılsa, Genç Parti'yi Meclis'e taşıyacağını gösterdi. Araştırmada, hata payı olarak yüzde +/- 2.11 gösterildi. Yani araştırma Genç Parti'nin, bunca iftiraya karşı her durumda barajın üstüne çıkacağını gözler önüne serdi.
     
     Araştırma sonuçları bununla da bitmedi. Araştırmada, AKP'ye 'karşı' tutum gösteren kararsızların oyunun AKP dahil diğer partilere orantısal olarak dağıtılması da uygun görülmedi. Sonuçların gerçekleri yansıtabilmesi için AKP'ye karşı olanların oyu, diğer partilere eşit olarak bölündü. AKP'yi başarılı bulan kararsızların oyu ise bütün partilere eşit olarak paylaştırıldı.
     
     DYP DE MECLİS'E GİRERSE....
     
     Ankette, AKP, CHP ve Genç Parti olmak üzere 3 partinin Meclis'e girebildiği belirtildi ve bu oy oranlarına göre AKP'nin tek başına iktidar olmasının çok zor olduğuna dikkat çekildi. DYP ise yüzde 9.94 oyla yüzde 10 barajının sınırında kaldı. Ancak ankette, yüzde 2.11 olarak verilen hata payının DYP lehine işlemesi halinde, yani DYP'nin yaklaşık yüzde 12 oyla Meclis'e girmesi halinde AKP'nin değil tek başına Anayasa'yı değiştirecek güce sahip olması, tek başına iktidar olmasının bile imkansız olduğuna dikkat çekildi. Ankette halktan AKP'nin 10 aylık iktidarının değerlendirilmesi de istendi. Bu sorular da halkın AKP'yi başarılı görmediğini gözler önüne serdi.
     
     İşte Türk halkının; Olası bir erken seçimde (milletvekili seçimleri) halihazırdaki parti tercihlerini, AKP'nin seçim öncesi vaatleri yerine getirip getirmediği hakkındaki görüşlerini, Hükümetin ekonomik politikasını başarılı bulup bulmadığını, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi ile ilgili görüşlerini, 2B Orman Yasası ile ilgili referandum olması halinde oy tercihlerini, 3 Kasım seçimleri ile ilgili Yargıtay'a açılan dava ve gelişmelere ilişkin görüşlerini saptamak amacıyla gerçekleştirilen anketin ortaya çıkardığı gerçekler:
     
     1-10 aylık icraatlarını düşündüğünüzde AKP iktidarının seçim öncesindeki vaatlerini yerine getirip getirmediği konusundaki görüşlerinizi söyler misiniz?
     
     Evet vaatlerini yerine getirmiştir: 20.2
     
     Hayır vaatlerinin hiçbirini yerine getirememiştir: 44.1
     
     Fikrim yok, cevap yok: 5.6
     
     Hükümetin vaatlerini yerine getirmesi için vakit erken: 30.1
     
     2-Genel olarak düşündüğünüzde hükümetin ekonomi politikasını başarılı buluyor musunuz?
     
     Evet başarılı buluyorum: 39.7
     
     Hayır başarılı bulmuyorum: 53.5
     
     Fikrim yok, cevap yok: 6.8
     
     3-Hükümetin IMF'nin ekonomi politikalarını uyguluyor olmasını onaylıyor musunuz?
     
     Evet onaylıyorum: 24.2
     
     Hayır onaylamıyorum: 62.3
     
     Fikrim yok, cevap yok: 13.5
     
     4-Irak Savaşı'nın vardığı bu noktada, sizce Türkiye Irak'a asker göndermeli midir?
     
     Evet göndermelidir: 24.6
     
     Hayır göndermemelidir: 72.5
     
     Fikrim yok, cevap yok: 2.9
     
     5-Kuzey Irak'taki durum karşısında hükümetin gerekli tedbirleri aldığına inanıyor musunuz? Yani hükümet Irak konusunda gerekeni yapıyor mu?
     
     Evet inanıyorum, gerekeni yapıyor: 25.7
     
     Hayır inanmıyorum, gerekeni yapmıyor: 61.9
     
     Fikrim yok, cevap yok: 12.4
     
     6-Orman vasfını yitirmiş alanlarla ilgili kamuoyunda '2B Yasası' olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı tarafından reddedilen Orman Yasası hakkında halkoylaması yapıldığı takdirde yasaya evet mi yoksa hayır oyu mu verirdiniz?
     
     Yasanın çıkması için evet oyu verirdim: 30.1
     
     Yasanın çıkmaması için hayır oyu verirdim: 54.5
     
     Fikrim yok, cevap yok: 15.4
     
     7-DEHAP'ın 3 Kasım seçimlerinde evrakta sahtecilik yaptığı gerekçesiyle seçimlerin kısmen iptali konusunda dava açılmıştır. Yargıtay, açılan dava sonucu verilen kararı onayladığı takdirde konu Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına bırakılacaktır. Yüksek Seçim Kurulu da bu karara uyarsa, Meclis'te 44 AKP'li, 22 CHP'li milletvekilinin milletvekilliği düşerek, 66 DYP'li Meclis'e girecektir. Böyle bir durumu onaylayıp onaylamadığınızı söyler misiniz?
     
     Evet onaylıyorum: 23.3
     
     Hayır onaylamıyorum: 59.2
     
     Fikrim yok, cevap yok: 17.5

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2003 Perşembe 11:31:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?