19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bugün Yolsuzlukla Mücadele Günü

Birleşmiş Milletler`in, yolsuzluk konusunda duyarlılığı artırmak için ilan ettiği Yolsuzlukla Mücadele Günü nedeniyle dünya çapında çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Yolsuzlukla Mücadele Günü ilk kez bu yıl dünya gündemine giriyor.

Dünya Bankası`nın açıkladığı rakamlara göre; her yıl dünya genelinde toplam bir katrilyon dolar rüşvet veriliyor.

Birleşmiş Milletler`in bugünü yolsuzlukla mücadeleye adamasındaki amacı da özellikle rüşvet kültürünün ortadan kaldırılması...

Bugün aynı zamanda Yolsuzluğa karşı Meksika Konvansiyonu`nun yıldönümü.

Merkezi Berlin`de bulunan Transparency International adlı sivil toplum örgütü, Yolsuzlukla Mücadele Günü dolayısıyla bugün Küresel Yolsuzluk Barometresi adını verdiği bir rapor yayımlayacak.

Söz konusu raporda 64 ülkede rüşvet alma eğilimleri değerlendiriliyor.

Daha önce yayımlanan benzer raporlarda, Bangladeş ve Haiti yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkeler arasında başı çekiyordu.

Bu anlamda ``En dürüst`` ülkeler ise Finlandiya ve Yeni Zelanda.

En Fazla Yolsuzluk Siyasette

Geçtiğimiz yıl en kirli sektör olarak siyaseti seçen Türk halkı, bu yıl yerel yönetimler, vergi idareleri ve iş aleminden yakınıyor.

Araştırmaya katılan 62 ülkenin 36’sında siyasi partiler, 5’inde de parlamento en kirli kesim olarak görülüyor. 14 ülkenin kirlilik listesinin başında ise polis yer aldı.

Oranlar Türkiye’de biraz daha farklı

Geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin kirlilik listesinin başında siyasi partiler bulunurken bu yıl vergi idareleri ve yerel yönetimler başı çekiyor. Türkiye halkının en çok güvendiği kurum ise TSK.

113 ülke Yolsuzlukla Mücadele Anlaşması’nı imzaladı

9-11 Aralık 2003 tarihlerinde Meksika’nın Merida kentinde gerçekleştirilen üst düzey siyasi konferansta kabul edilen ve Türkiye de dahil 113 ülkenin imzaladığı ’BM Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Anlaşması’ hala Meclis’in onayını bekliyor.

Adalet Bakanlığı’ndan ’yolsuzlukla mücadele’ mesajı

Adalet Bakanlığı, BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesini imzalayan 113 ülkede bu anlaşmanın bir an evvel onaylanarak yürürlüğe girmesi gerektiğini bildirdi.

Bakanlık, 9 Aralık ’Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele’ Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajda, yolsuzluğun son dönemde uluslararası toplumun öncelikleri arasında yer aldığı belirtildi. Mesajda, Türkiye’nin sözleşmeyi ilk imzalayan ülkeler arasında yer aldığına da dikkat çekildi.

Kanun teklifi İçişleri Komisyonu’nda

Açıklamada, 9 Aralık gününün Türkiye’de de ’Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü’ olarak kabul edilmesi için hazırlanan kanun teklifinin, hala TBMM İçişleri Komisyonu’nda değerlendirildiği bildirildi.
BBC TÜRKÇE - CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 15:40:53
Güncelleme :10 Aralık 2004 Cuma 00:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?