18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bulduğu denklemle kainatı deldi

Samsunlu süper matematikçi Aydın Cerit, Tartaglia'nın 3., Ferrari'nin 4. dereceden denklemlerini rafa kaldırıp sonsuz asal sayıyı ürettikten sonra şimdi de kainatı delen denklemi buldu. Cerit, bu denklemi bulma çalışmaları sırasında eşi Nurcan hanımdan da fırça yediğini söyledi.


5 yıldır polinom denklemler üzerine çalışan 20 yıllık matematikçi, evli ve 2 çocuk babası Aydın Cerit, yaptığı çalışmalarda matematik dünyasının kendisini desteklemediğini, yetmiyormuş gibi hanımının da kösteklediğini belirtti. Süper matematikçi Cerit, en son kainatı delen denklemi bulmaya çalışırken eşi Nurcan hanımın, "Bırak şu kainatı delmeyi de çocuğun gözlüğünün camı kırılmış. Onu yaptır" dediğini kaydetti.


Eşine, "Hanım, gözlük işi kolay. Kainatı delelim hallederiz" diyen ve çalışmasını başarıyla bitiren Cerit, "Tabii, hanım da matematik bilimini eleştirip, 'aslolan sosyal işler' demeye getiriyor. Bana, 'Yıllardır bu işlerle uğraşıyorsun da ne oluyor?' diyor. Ben bilime katkı için hanıma sabrediyorum. 'Her başarılı erkeğin arkasında bir hanım vardır' derler. Bizimki tam tersi. Çalışmalarıma köstek oluyor. Ben gözlük işinden kaçmıyorum. Ama kainat çapında önemli gördüğüm buluşlarımı da ortaya koymalıyım. Gözlükten ve diğer sosyal işlerden kaçanın gözü çıksın" dedi.


"Kainatı delen denklem" adını verdiği denklemini Guiness'e aday gösteren Cerit, bu denklemin üç kökünden birinin tam sayı ve diğer ikisinin karmaşık kök olduğunu söyledi. Cerit, ürettiği denklemin katsayılarının yan yana 1 santimetreye 3 rakam sığacak şekilde sıralandığında doğrusal olarak kainatı delecek uzunluğa eriştiğini dile getirdi.


Aydın Cerit, bu fikrin nereden aklına geldiği sorusu üzerine, "Bir defa denklem konusundaki iddiamı ortaya koymalıydım. Bu çalışmamla insan beyninin sınırsız düşünebileceğini ve mevcut bilgisayarların 64 basamaklı işlemlerin üzerinde işlem yapamayacağını hatırlatmak istedim. Dolayısıyla bilgisayarların işlem hacmi genişletilmelidir. Bunları gündeme getirmek için de formülü dahi olan bir denklem üretmem gerekiyordu. Düşündüm 'güneşe gideyim' dedim, sayıları kağıda yazsak yanar. 'NASA'nın yeni bulduğu gezegene gidip döneyim' dedim, gidiş-dönüş 300 trilyon km. Mesafe bana kısa geldi. Yapınca daha büyüğünü yapmalıydım. Evrenle ilgili araştırmalar yaptım. 118 trilyon ışık yılı olduğunu buldum. 'Ben en iyisi kainatı deleyim' dedim ve deldim. Denklemi üretirken, kainatın sürekli genişlediğini ve kıyameti de göz önüne alarak hesapladım. Formülü de elimde olan bu denklem kainatı kıyamete kadar her zaman deler. Şimdi benim bulduğum denklemlere dünyadaki tahminime göre sayısı 10 milyonu bulabilecek matematikçi akıl erdiremez. Şimdi kainatı da deldik. Delecek bir şey kalmadı. Bundan sonra buluşlara devam edeceğim ama kamuoyuna yansıtmayacağım, küstüm" diye konuştu.


Cerit, "Cerit Asalları" dediği sonsuz asal sayıyla ilgili bulduğu denklemin Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından Harward Üniversitesi ve matematik araştırmalarında söz sahibi Hindistan Matematik Enstitüsü'ne gönderildiğini ve bu buluşunun incelendiğini de sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 18:55:47
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 09:52:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?