27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bulgaristan'da seçimin galibi

Bulgaristan BATMAN'e emanet

Bulgaristan’da dün yapılan parlamento seçimlerinde ’ılımlı Türk karşıtı’ GERB seçimi kazandı. Batman lakaplı eski bodyguard, GERB’in fiili lideri ve Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov başbakan olmaya hazırlanıyor. Yolsuzluğa batan Sosyalist hükümeti, ırkçılığa karşı sandıkta sergilenen Türk-Bulgar dayanışması bile kurtaramadı. Ancak bu dayanışma, GERB’in tek başına iktidar olmasını önledi. Irkçı ATAKA ise korkulan patlamayı yapamadı.

240 sandalyeli Bulgar parlamentosunun yeni üyelerini belirleyecek seçimin galibi, Batman lakaplı eski "bodyguard," şimdinin Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov’un partisi GERB (Bulgaristan’ın Avrupai Kalkınması için Yurttaşlar) oldu. İlk sonuçlara göre 2006 yılında kurulan çiçeği burnunda parti GERB, seçime katılanların yüzde 40’ının desteğini aldı, ancak tek başına iktidar olmanın uzağında kaldı. Başbakan Sergey Stanişev’in genel başkanı olduğu Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) seçimde oyların yüzde 17’sini alarak, ikinci siyasi güç durumuna düştü. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) seçmenin yüzde 13’ünün desteğini alarak üçüncü olmayı başardı.

Bu sonuçlara göre hükümet kurmak için gereken çoğunluğa ulaşamayan GERB mecliste 115 civarında bir milletvekiliyle temsil edilecek. Haklarındaki ağır yolsuzluk iddiaları sonucunda seçimi kaybeden Sosyalistlerin sandalye sayısı yaklaşık 40 olacak. HÖH ise parlamentodaki temsil gücünü koruyacak ve 30’un üzerinde milletvekili çıkaracak. Irkçı söylemleriyle öne çıkan ve yüzde 9 kadar oy alan ATAKA’nın çıkaracağı vekil sayısı da yaklaşık 20.

Sağ koalisyon olacak

İlk sonuçların alınmasının hemen ardından zaferini ilan eden ve "en kısa zamanda hükümeti kuracaklarını" açıklayan GERB lideri Borisov şimdiye dek koalisyon planları hakkında net bir resim çizmedi. Ancak Borisov, ırkçı ATAKA ve mevcut iktidar partisi Sosyalistlerle koalisyon ortağı olmayacaklarını daha önce açıklamıştı. Salt çoğunluk için az sayıda vekile ihtiyacı olan GERB’in, yüzde 7,5 oyla beşinci olan sağcı Mavi Koalisyon grubuyla koalisyon yapması bekleniyor. Yeni hükümetin önündeki en önemli görevlerden birinin, ülkedeki yolsuzluklardan dolayı Avrupa Birliği’nin geçen yıl dondurduğu milyonlarca Euro’luk yardımların yeniden akmasını sağlamak olduğu belirtiliyor.

BTV adlı özel televizyon kanalında canlı yayına katılarak seçim sonuçlarını değerlendiren şovlarıyla ünlü Borisov, iktidardaki solcuların inanılmaz bir yenilgiye uğradığını belirterek, "Olaya bir futbol maçı gibi bakarsak BSP, GERB partisi karşısında maçı 0-8 kaybetti. Başbakan olmaya hazırım. Böyle zor bir zamanda bu sorumluluktan kaçamam" diye konuştu.

Katılım görece yüksek

6,8 milyon Bulgar vatandaşı bu seçimlerde oy verme hakkına sahipti. Başta ATAKA olmak üzere ırkçı ve Türk karşıtı söylemleri öne çıkaran partilere tepki olarak hem ülkeki Türkler hem de Türkiye’deki Bulgar vatandaşlarının katılımı çok yüksek oldu. Genel katılımın da beklenenin üzerinde gerçekleşerek yüzde 60’a yaklaştığı öğrenildi.

Kalkınmacı partinin lideri

2006 yılında kurulan merkez sağ parti GERB’in (Bulgaristan’ın Avrupai Kalkınması için Yurttaşlar) başında, resmi olarak, eski Sofya Belediye Başkanı Tsvetan Tsvetanov var. Ancak eski bir güvenlik görevlisi olan mevcut Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, partinin fiili lideri konumunda. Güçlü kuvvetli yapısı ve atılımcı karakteriyle ünlü çizgi film kahramanı Batman’e benzetilen 50 yaşındaki Borisov’un babası polis memuru, annesi ise ilkokul öğretmeni. 1991’de bir güvenlik şirketi kuran Borisov, devrik komünist lider Todor Jivkov’un güvenliğini üstlenmiş, birkaç yıl sonra ise sürgünden dönen Kral Simeon Saxe Coburg’un korumalığını yapmıştı. 2001’de kralın partisi iktidar olduktan sonra içişleri bakanlığında emniyet genel müdürlüğü gibi üst düzey görevler üstlenen Borisov, suç mahallerine yaptığı baskınlarla ve dobralığıyla halkın gönlünü kazanmış ve 2005’te de Sofya belediye başkanlığına seçilmişti.

Avrupa seçimlerini kazanmıştı

Yolsuzlukla mücadele, aile değerlerinin korunması ve enerji bağımsızlığı vaadini siyasetinin merkezine oturtan parti, 2007 başından itibaren yükselişe geçmiş ve anketlerde ikinci sıraya yerleşmişti. Bulgaristan’ın ilk kez AP’ye vekil gönderdiği 2007 Avrupa Parlamentosu seçimlerini kazanarak, dünkü başarılarının ipuçlarını vermişlerdi.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 10:04:37
Güncelleme :6 Temmuz 2009 Pazartesi 10:11:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?