23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Bundan sonra ne olacak?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Öcalan kararı, kararlarının uygulanmasından sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gidecek.

Komite "yargılamanın yeniden yapılması" konusunda ya Türkiye’den talepte bulunacak ya da yargılamanın gerekli olmadığına karar verecek.

Bu sürecin en az bir yıl alması bekleniyor.

Komite kararını verirken Öcalan’ın suçsuz olup olmadığını iddia edip etmediğine ve adil yargılama ihlalinin mahkeme sonucunu değiştirecek kadar vahip olup olmadığını bakacak.

AİHM’DE ÖCALAN DAVASININ GEÇMİŞİ

AİHM’nin temyiz niteliğindeki Büyük Dairesi, 9 Haziran 2004 tarihinde yapılan ikinci duruşmada, tarafların görüşlerini yeniden dinlemişti.

AİHM, 2003 yılı Mart ayında aldığı kararda, Öcalan’ın avukatlarının başvurusuyla ilgili olarak, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6., gözaltı süresinin uzunluğuyla ilgili 5. ve kötü muameleyle ilgili 3. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

Türkiye’nin AİHS’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1. ve 3. fıkralarını ihlal ettiğini savunan AİHM, duruşmalar başladıktan sonra askeri yargıcın sivil yargıçla değiştirilmesini yeterli görmemiş ve savunma için gerekli olanak ve zamanın verilmediğine karar vermişti.

Mahkeme, AİHS’nin gözaltı süresiyle ilgili 5. maddesinin 3. ve 4. fıkralarının da ihlal edildiğini, Öcalan’ın mahkemeye çıkarılmadan önceki gözaltı süresinin de uzun olduğunu savunmuştu.

AİHS’NİN İHLALİ

AİHS’nin yaşam hakkıyla ilgili 2. maddesiyle ilgili şikayet konusunda, Türkiye’nin ihlalde bulunmadığı görüşüne varan AİHM, Abdullah Öcalan’ın adil olmayan bir yargılama sonucunda ölüm cezasına mahkum edilmesini, AİHS’nin kötü muamelenin önlenmesiyle ilgili 3. maddesinin ihlali olarak görmüştü.

Strasbourg mahkemesi, avukatlarının, Öcalan’ın Kenya’dan yasadışı bir biçimde getirildiği ve ayrımcılığa tabi tutulduğu yolundaki şikayetlerini ise reddetmişti.

AİHM, Öcalan’ın avukatlarının AİHS’nin 7, 8, 9, 10 ve 18. maddelerine dayanarak yaptıkları başvuruların incelenmesini de oybirliğiyle gerek görmezken, Öcalan’ın Kenya’dan getirilişi ve cezaevindeki koşullarıyla ilgili olarak herhangi bir kötü muamelenin oluşmadığı, dolayısıyla 3. maddenin ihlal edilmediği sonucuna varmıştı.

Saptadığı ihlallerin şikayetçinin olası mağduriyetini gidermeye yeterli olduğunu belirterek herhangi bir tazminatı gerek görmeyen mahkeme, Türkiye’nin karşı tarafa yargılama masrafları için 100 bin avro ödemesine karar vermişti.


..
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2005 Perşembe 11:49:22
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 11:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zaza koc IP: 80.145.71.xxx Tarih : 12.05.2005 17:23:25
Hadi hayirli olsun cankaya köskünü hazirlayin