31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Burası otel değil cami!

Diyarbakırlı bazı vatandaşların namaz sonrası camileri otel gibi istirahat mekanı olarak kullanması cemaati ikiye böldü.

Diyarbakır'da ki camilerde namaz kılan ve uyuyanlar ilginç görüntüler oluşturuyor. Bu yıl ramazan ayının neredeyse yaz ayına gelmesi nedeniyle aşırı sıcakların etkisi ile rehavete kapılan vatandaşlar gittikleri klimalı camilerde namaz kıldıktan sonra uyumayı tercih ediyor. Uyuyan cemaatin sayısı ibadet edenlerden fazla olunca namaz kılmaya gelen vatandaşlar şaşkınlıkla uyuyanların içinde ibadetini gerçekleştirmesi dikkat çekiyor. Halılar üzerinde yatan vatandaşlar ise cemaati ikiye böldü. Kimi vatandaşlar camiler uyuma yeri değil diye tepki gösterirken, yatanlar ise orucu bahane ediyor.

Camide namaz kılan vatandaşlardan, Hasan Balaban ibadethanelere yeterince önem verilmediğinden yakınarak,"Ramazan ayında camilerimizde ibadet yapmamız gerekirken maalesef bu mübarek ayda camilere koşan vatandaşlarımız burayı bir otel yada misafirhane çevirmiş durumda, bu doğru bir davranış değil, uyuyanların ayak, vücut kokuları yını sıra bazı vatandaşlar uykuda gaz kaçırıyor.

Bu hoş karşılanacak bir durum değil, Allah'ın evi sadece ibadethane olarak kullanılmalı otel olarak değil, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz. Camide uyumanın hiç bir bahanesi yoktur. Örneğin Kiliselerde kimse ibadet sonarsı uyumaz"şeklinde tepki gösterirken, namaz sonrası Ulu Camide uyuyan Hanifi Sümer isimli vatandaş ise "Namaz kıldıktan sonra dinlenmeye çekildim, serin olduğu için uzanıyorum. Zaten bu şekilde Allah'ın evi gibi rahat edecek bir mekan bulma şansımız yoktur"dedi.

İbadet hanelerde uyumayı bir alışkanlık haline getiren vatandaşların en çok tercih ettiği ibadethanelerin başında 3 bin yıllık tarihi Ulu Cami geliyor. Klimaların yoğun olduğu camide temiz ve ferah ortamı fırsat bilen cemaat ibadet ettikleri yerde yıkılıp kalıyor. Bazı vatandaşların camileri otel olarak kullanılması cemaaten gelen yoğun şikayetler üzerine Diyarbakır Müftülüğü'nün harekete geçirmiş uyuduktan sonra horlayan vatandaşları kaldırmak için iki özel güvenlik görevlendirdi. Resmi üniformalı caminin güvenliğini sağlayan görevliler horlayarak veya ayak kokusu etrafa yayanları namaz öncesi seanslar şeklinde uyandırması dikkat çekiyor.

Müftü uyardı

İslam dininde camilerin çok kutsal mekanlar olduğunu ifade eden Diyarbakır İl Müftüsü Ali Melek, camilerin ibadet merkezi olduğunu asla otel olarak kullanılması uygun değildir diyerek; şunları söyledi" Ülkemiz insanı camide yatılmasını ve gelişi güzel oturulması çok fazla iyi karşılamaz. Sere serpe uzanmak cami adabına uygun değil, bu bakımda vatandaşlarımızın da caminin hürmetinden ötürü hoş bulmadığı görüntülerden kaçınmak gerekir. Cami içerisinde gelişi güzel yatarak veya hut uyuyarak orayı bir istirahat yeri olarak görmemeli çok fazla uygun değildir."diyen Melek "Yaz mevsimi olduğu için dışarının sıcaklığından bunalan vatandaşlar klimalı olduğu için serin camilerde ibadet etmeyi tercih ediyor ancak cemaat namazdan sonra serin ortamda rehavete kapılarak uyuyor.

Önemli olan bunun tamamen bir istirahat mekanına dönüştürmemek uykusu gelen vatandaşlar evine gidip istirhat etmek lazım en azında diğer cemaatimiz bizi hoş karşılamaz sanki burayı yatma mekanı gibi görüyor diye Müslümanlara bu düşünceyi vermemek gerekir. Şık ve hoş değildir."diye konuştu. Tüm uyarılara rağmen camilerde uyumayı bir alışkanlık haline getiren vatandaşlar halen yatmayı tercih etmeleri dikkat çekiyor.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 11:08:25
Güncelleme :26 Eylül 2008 Cuma 11:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf IP: 78.168.106.xxx Tarih : 26.09.2008 21:55:43

bir camide 10 tane klima olunca tabii herkes kendini camiye atacak o diyarbakır sıcağındaa..naapsın adamlar :D