31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Burkayı deli gömleğine benzetti

Fransa’da şehircilikten sorumlu Bakan Fadela Amara, burka giyen Faslı kadına Fransız tabiyeti vermeyi reddeden Danıştay’ın kararına destek çıktı ve burkayı “deli gömleğine”, burkalı kadınları da “kargaya” benzetti.

Cezayir asıllı anne-babanın kızı olarak Fransa’da doğan ve AFP tarafından “dindar bir Müslüman” olarak nitelenen Amara, Le Parisien gazetesine verdiği röportajda, “Burka bir hapishanedir, bir deli gömleğidir” dedi. Amara, burkanın, “dini bir sembol değil, cinsiyetler arasında eşitsizliği savunan ve demokrasiden tamamen yoksun bir totaliter siyasi projenin sembolü olduğunu” söyledi.


Burkalı kadınları “kargaya” benzeten kadın bakan, “kadın-erkek eşitliğini tehlikeye atan bu karanlık uygulamayla mücadelenin gerekli olduğunu” da söyledi. Amara, “tesettürün kadına yönelik baskının göstergesi” olduğu görüşünü dile getirdi.
Fransız müsteşar, Danıştay’ın geçen ayki kararıyla cinsiyetler arasındaki eşitliğe vurgu yapıldığını söyledi.

Bu kararın, “kadının özgürleşmesi yolunda atılmış adım” olduğunu belirten Amara, “Bu karar, bazı fanatikleri, eşlerine zorla burka giydirmekten alıkoyabilir” diye konuştu. Amara, burkayı yasaklayacak yasa çıkarılmasına ise karşı olduğunu belirtti ve “Bugünkü mevzuat bence yeterli” dedi.


Fransa’da Danıştay, 27 Haziran’da aldığı kararla, 2000 yılından beri Fransa’da yaşayan Faiza M. isimli 32 yaşındaki Faslı kadına, “İslami pratiklerinin, laiklik ve cinsiyet eşitliği konusundaki Fransız yasalarıyla uyuşmadığı” gerekçesiyle vatandaşlık vermeyi reddetmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 08:44:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?