23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Bush, 'soykırım' yerine 'kitle halinde ölüm' dedi

Washington - ABD Başkanı George W. Bush, Ermenilerin sözde soykırımın yıldönümü kabul ettiği 24 Nisan’da her yıl yaptığı üzere yayınladığı açıklamada, göreve geldiğinden bu yana olduğu gibi yine "soykırım" sözcüğünü kullanmadı.

Beyaz Saray’dan temin edilen Bush’un açıklamasında, "Ermeni Anma Günü’nde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1.5 milyon kadar sürgüne zorlanan, kitle halinde öldürülen Ermenileri hatırlıyoruz. Bu korkunç olayı, pek çok Ermeni (büyük felaket) olarak anıyor. Bu korkunç can kaybı dolayısıyla en derin taziyelerimi iletmede Amerikalılar ve bütün dünyadaki Ermenilere katılıyorum" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, "bugün Ermeni halkının acsını yansıtan bu insanlık trajedisinin 90’ıncı yılını anarken, bağımsız Ermeni devletinin geleceğine doğru bakıyoruz. ABD, Ermenilerin terörizmle savaşta ve barışçı ve demokratik bir Irak’ın kurulmasındaki katkılarından minnettardır. On yıldan fazla zamandır Ermenistan’ın gerçekleştirdiği tarihi reformları desteklemede kararlılığımız sürüyor. Ermenistan hükümetini, Ermeni halkının ideallerini gerçekleştirecek şekilde demokratik özgürlükleri ilerletmeye çağırıyoruz. Yukarı Karabağ çatışmasında kalıcı ve barışçı bir çözümde kararlılığımızı sürdürüyoruz. Aynı zamanda Ermenistan ile güvenlik işbirliğini de içeren, demokratik ve piyasa ekonomik özgürlüklerine bağlı paylaşılan değerlere dayalı daha derin bir ortaklık da arıyoruz" dedi.

Bush, 24 Nisan açıklamasında, "Ermenistan ve Türkiye’de özgürlük, barış ve refaha yönelik bir geleceğe bakıyoruz ve Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan’ın, ortak bir Türk-Ermeni komisyonu oluşturularak bu sürecin ilerletilmesine yardım etmesini umuyoruz" ifadesini kullandı.


AA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 13:50:00
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 13:59:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tuğran şen IP: 81.215.179.xxx Tarih : 25.04.2005 18:34:07
ABD Başkanına erkekçe tavır sergilemesini davet ediyorum peki TÜRKİYE nin yaptığı soykırımda ABD nin yaptığı savaş neyin nesi yazıklar olsun sana bush