18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush: Türkiye'nin dostu olmaktan gururluyuz

İstanbul`da yarın başlayacak olan NATO Zirvesi nedeniyle Türkiye`de bulunan ABD Başkanı George Bush, Ankara`da temaslarına başladı. Bush, Ankara`da ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`la Başbakanlık Konutu`nda biraya geldi.

Erdoğan Bush görüşmesi için Başbakanlık Konutu`nun önünde ve buraya çıkan yollarda geniş güvenlik önlemleri alındı.

Saat 09:30`da başlayan görüşmeye Bush ve Erdoğan`ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da katıldı. Görüşmede Başbakan Erdoğan, Bush`un Türkiye`yi ilk ziyaretini yaptığını anımsatırken, bundan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Gerek bölge, gerekse Türk-Amerikan ilişkileri konusunda yapacakları görüşmelerin her iki ülke hakkında ``hayırlara vesile olmasını`` temenni eden Erdoğan, Bush`a ``hoşgeldiniz`` dedi.

Bush da yaptığı konuşmada ABD Başkanı olarak Türkiye`ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olduğunu, Türkiye`de bulunmaktan büyük şeref duyduğunu bildirdi. Türk halkının konukseverliğini takdirle karşıladığını ifade eden Bush, şöyle konuştu:

"Çok anlamlı görüşmeleri pek çok konuda ele almayı sabırsızlıkla bekliyorum. İkili ilişkiler, NATO`yu nasıl güçlendirebiliriz, bu ülkenin iyi insanlarının AB`den bir üyelik tarihi alması gerektiğine inanıyorum sonuç itibariyle AB`ye tam üye olabilmeniz için. Aynı zamanda sizlerle pek çok konuda çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Komşuluk ilişkileri, Irak ve diğer konular üzerinde. Bu çerçevede ülkenizin teşkil ettiği örneği, bölgede bir müslüman ülke olarak teşkil ettiği önemi taktirle karşılıyorum. Ülkeniz demokrasi, hukuk devleti ve özgürlüğü kucaklayan bir ülke. Dolayısı ile size minnettarım müteşekkirim. Size çok teşekkür ediyorum ve NATO ortaklarımıza verimli görüşmeleri gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

Bu arada Erdoğan`la Bush arasındaki görüşme sürerken, Başbakanlık Konutu`nun bir başka odasında da Emine Erdoğan, Laura Bush`u ağırladı.
Bush: "Verimli görüşmeler bekliyorum"

George W. Bush, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Anıtkabir’e hareket etti. Bush, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mozalesine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.

Devlet Bakanı Beşir Atalay ve diğer yetkililerin de eşlik ettiği Bush, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı yazıda, Türkiye’de olmaktan dolayı gururlu olduğunu belirterek, Türk insanının Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu derin saygı ve hayranlığı paylaştığını kaydetti.

"Atatürk’ün eşit haklar ve laik bir demokrasiye dayalı parlayan bir örnek olan bir Türkiye’yi reformcu ruhuyla kurduğunu" belirten Bush, Türkiye’nin Avrupa’da özgürlük ve barış ilkelerini desteklediğini ifade ederek, "ABD, Türkiye’nin dostu ve ortağı olmaktan gururludur" dedi.

Bush, defteri imzaladıktan sonra eşi Laura Bush’a da kalemi vererek, ona da defteri imzalattı.

Bu arada Bush’un Anıtkabir’e gelmesinden önce özel defteri imzalaması için kürsüde hazır tutulan kalemin yerine, Amerikalı güvenlik yetkilileri başka bir kalemi kürsüye koydular.

Bush, Türkiye’ye gelen diğer yabancı konukların aksine, Aslanlı Yol’dan yürümeyerek, Şeref Salonu’nun yanından mozoleye doğru ilerledi.

Başkan Bush’un eşi Laura Bush’un, yürüyüş boyunca çoğunlukla eşinin koluna girdiği gözlendi.

Öte yandan Bush’un Anıtkabir’i ziyareti sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Ziyareti izlemek isteyen basın mensupları için Anıtkabir’de özel bölgeler ayrıldı ve gazetecilerin bu bölgeler içinde kalmalarına izin verildi.

Gazeteciler ayrıca, Anıtkabir’e girişlerinden önce bomba uzmanı bir köpek tarafından arandı.

Başkan Anıtkabir’den Çankaya Köşkü’ne gitti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, konuğunu resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla, Çankaya Köşkü’nde Bush ve beraberindekiler onuruna çalışma yemeği verecek.

Bush yemeğin ardından İstanbul’a hareket edecek. ABD Başkanı, İstanbul’da NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile görüşecek.

Bush’un kısa süreli Ankara ziyaretinde, gündemin en önemli maddelerinden birini Irak’ın kuzeyindeki PKK/KONGRA-GEL varlığının oluşturduğu bildiriliyor.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2004 Pazar 12:00:20
Güncelleme :28 Haziran 2004 Pazartesi 16:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gizli Çok Gizli IP: 81.215.93.xxx Tarih : 27.06.2004 16:53:04
Benim bildiğim NATO üye ülkelerin güvenliği için vardır.Soruyorum şimdi:Belçikanın beslediği Fehriyenin örgütü NATOyu protesto etmek için bombalı saldırılarda bulunuyor.Belçika ne diyecek.Almanya,İngiltere,Fransa,İtalya vs. PKKya destek oluyor ve Nato için İstanbula geliyor.Bu durumda Natonun bir geçerliliği oluyormu?Nato koca bir YALAN... Ayrıca Zanayı hapisten çıkaran,Kürtçe eğitim ve yayına izin veren Tayyipin partisi AKP acaba PKKnın siyasi kanadı mı?