18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush Erdoğan’a randevu vermedi

Brüksel’deki NATO zirvesine katılacak olan ABD Başkanı George W. Bush’un programında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile resmi bir görüşme bulunmuyor. Buna karşın Bush ile Erdoğan’ın zirve ya da çalışma yemeği sırasında "ayaküstü" görüşebilecekleri belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Gül de, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yemekte görüşmeyi planlıyor. Gül’ün, ABD basınında artan Türkiye karşıtı haberler konusunda rahatsızlıklarını ileteceği öğrenildi.

Washington yönetimi, Erdoğan’dan ABD ile ilişkilerin önemini vurgulayan ’’güçlü ve istikrarlı’’ mesajlar vermesini istiyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile 5 Şubat’ta Ankara’da görüşen ve ’’ABD ile işbirliğini güçlendirmek istiyoruz’’ mesajı veren Erdoğan, o tarihten bu yana kamuoyu önünde ABD ile ilişkiler konusunda açıklama yapmamaya özen gösteriyor.

’Hükümet sorumlu’

ABD’li yetkililer, Başbakan’ın bu tutumunun kamuoyundaki ABD karşıtlığını güçlendirdiğini savunarak ’’İki demokratik ülke olarak işbirliğimizi ilerletmemiz, halklarımızın desteğine bağlı. Bu konuda sorumluluk da hükümete ait’’ görüşünü kaydediyorlar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kapalı kapılar arkasında ABD’ye işbirliği mesajları verirken kamuoyu önünde ABD lehine konuşmaya çekiniyor.

ABD basınından hükümete yönelik artan eleştiriler ve Türk-Amerikan ilişkilerinde ortaya çıkan soru işaretlerine karşın Başbakan Erdoğan, ABD ile ilişkilere önem verdiklerini ’’basına kapalı’’ toplantıda dile getirdi.

Gaziantep’te önceki gün işadamlarıyla bir araya gelen Erdoğan, ABD’nin ’’stratejik ortakları’’ olduğunu, bu ortaklığın da devam ettiğini anlattı.

ABD, Erdoğan’dan açıklama beklerken dün Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ABD ile ilişkileri değerlendirdi.

Çiçek, Türkiye ve ABD ilişkilerinin yarım yüzyılı aşan bir geçmişi olduğunu belirterek ’’Bu ilişkilerin en üst düzeyde sürdürülmesinde, bizden önceki hükümetlerde de olduğu gibi bizde de bir çizgi kırıklığı söz konusu değildir’’ dedi.

Bu ilişkilerin iki ülkenin de yararına olduğuna vurgu yapan Çiçek, ABD askerlerinin Türk topraklarından geçişine onay vermeyen tezkereyi ima ederek ’’Zaman zaman bazı kırılma noktaları olmuştur, geriye dönük olarak. Ama ilişkilerin derinliği ve bunun iki ülkenin de yararına oluşu, konjonktürel sıkıntıları süratle aşmış ve bu ilişkiler sürdürülebilir ortaklık düzeyine kadar yükselmiştir’’ dedi.

Çiçek, hükümetin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için hep çaba sarf ettiğini belirterek şunları söyledi:

’’Hükümet olarak bizim kanaatimiz bu ilişkilerin en iyi şekilde en üst düzeyde sürdürülmesidir.’’

...
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 13:35:37
Güncelleme :23 Şubat 2005 Çarşamba 01:04:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?