18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush gözünü şimdi de İran’a dikti

Washington - ABD Başkanı George W. Bush, nükleer silah programı bulundurduğundan şüphelenilen İran daha açık davranmazsa, bu ülkeye askeri eylem yapmanın masadaki seçeneklerden biri olduğunu bildirdi.

Bush, NBC televizyonuna verdiği röportajda, İran’ın, nükleer silah programının varlığıyla ilgili olarak uluslararası toplumu yanıtsız bırakmayı sürdürmesi durumunda ABD’nin nasıl tepki vereceği sorusuna karşılık, "Umarım bu meseleyi diplomatik olarak çözebiliriz. Ancak asla hiçbir seçeneği göz ardı etmeyeceğim" dedi.

İran, nükleer programının, elektrik üretimi amacıyla olduğunu belirtiyor ve nükleer silah arayışında olmadığını söylüyor.

ABD´nin İran Hazırlıkları

New Yorker dergisi yazarı Seymour Hersh’in Amerikan güçlerinin İran’a gizlice sızdıkları haberinin ardından yeniden başlayan İran tartışmaları gazetelerde çeşitli boyutlarıyla ele alınıyor.

Financial Times gazetesi, Amerika’daki yeni muhafazakarların dikkatlerini Beyaz Saray’ın ihtiyatlı olduğu İran konusuna yönlendirdiklerini aktarıyor.

Yeni muhafazakarlar tarafından desteklenen İranlı sürgündeki bazı muhalif grupların Amerikan yönetiminden mali yardım edinme umudunu taşıdıkları aktarılan haberde, Kongre’nin bütçeye 3 milyon dolarlık bir tutarı muhalif hareketleri desteklemek amacıyla eklediğine de yer veriliyor.

Guardian ise, yeni muhafazakarların bölgedeki istihbarat faaliyetlerine dikkatleri çekiyor. Pentagon’un Irak sınırındaki Halkın Mücahitleri adlı İranlı isyancı bir gruba sızmayı tasarladığını aktaran Guardian, örgütün Dışişleri Bakanlığı’nın terör listesinde olduğunu anımsatıyor.

Gazetenin görüştüğü eski bir CIA görevlisi Pentagon’daki yeni muhafazakarların kendisine Irak’a giderek örgütün sınır ötesi operasyonlarına göz kulak olmasını istediklerini aktarıyor. Eski istihbaratçı öneriyi reddettiğini de sözlerine ekliyor.

Daily Telegraph ise, İran konusuna Washington yönetiminin Avrupa’yla ilişkileri penceresinden bakıyor. Gazeteye göre, Bush yönetimi Avrupa’nın, İran’ın nükleer çalışmalarını dondurması karşılığında ticari ilişkileri geliştirme çabalarını sekteye uğratmayı planlıyor.

George Bush’un Avrupa’yla ilişkileri geliştirme arayışı çerçevesinde Brüksel ve Londra’yı ziyaret edeceğini aktaran gazeteye göre, Avrupalıların İran’la yaptıkları anlaşma Amerikalı yetkilileri çok kızdırmış.
AA - BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 10:04:27
Güncelleme :18 Ocak 2005 Salı 10:14:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?