22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

´Bush İran´ı değil Suriye´yi vuracak´

İngiliz gazetesi Sunday Times’ın yorum sayfalarında dikkat çeken, Andrew Sullivan imzalı yazının başlığı; "Bush birilerini vurmaya hazırlanıyorsa, bu İran değil Suriye olacak".

Önce, İran’ın neden ilk hedef olamayacağını, şu sözlerle açıklıyor yazar; "Bush’un çok açık olan ve yeni muhafazakar ekibi tarafından da uzun süredir savunulan stratejisi, İran’da değişimin fitilini ateşlemek için, Irak’ta demokratik çözüm.

Eğer Irak’ta ortaya çıkacak Şii ağırlıklı hükümet, seküler politikalar yürütürse, bunun böyle olduğu net olarak görülecek. Zira, Amerikan bombaları, demokratik ve seküler bir Irak kadar korkutamaz Tahran’ı.

Bush’un ulusa sesleniş konuşmasında da bu stratejinin ipuçları açıkça görülüyordu. İran halkına, ayaklanma çağrısı yapıyordu Bush."

Sunday Times yazarı Andrew Sullivan, Suriye’nin durumunun ise çok farklı olduğunu söylüyor. "Eğer bir sonra vurulacak ülke kim olur diye sorarsanız, Suriye derim" diyen yazar, şöyle devam ediyor;

"Bush’un konuşmasındaki en sert ifadeler Suriye’ye yönelikti. ’Büyük Orta Doğu’da barışı sağlamak için, teröristlere yataklık etmeye devam eden ve kitle imha silahları edinmeye çalışan ülkelerle mücadele etmeliyiz’ diyordu Bush".

Sunday Times yazarı Andrew Sullivan, Bush’un sözlerindeki Suriye tanımına katıldığını belirtiyor. Sullivan’a göre Şam, Irak’taki demokrasi sürecini sabote etmek isteyen direnişçilere kucak açıyor.

Yazıda Suriye’nin Lübnan’ı işgal altında tutmasına ve Şam’ın kırık insan hakları karnesine de göndermeler yapılmış. Yazının sonunu ise şöyle bağlıyor Sullivan;

"Tabii tüm bunlar, Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik yeni ve büyük bir terör saldırısı daha olmaması durumunda geçerlidir. Unutmayın Bush’un ilk dönemi için yazılan çizilen herşey 12 Eylül 2001 sabahı geçersizdi artık.

Bana sorarsanız, ikinci döneminde farklı bir Bush ile karşı karşıya olduğumuz, tek su götürmez gerçek. Daha olgun ve kendine daha güvenli."
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2005 Pazar 23:49:55
Güncelleme :7 Şubat 2005 Pazartesi 15:36:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?