23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Bush ve Chirac’tan Suriye’ye çağrı

Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa liderleri, ad vermeden, Suriye’nin Lübnan’ı terketmesini istediklerini belirten ortak bir açıklama yayımladılar.

George W. Bush, Fransa Cumhurbaikanı Jacques Chirac’ı ülkesinin Brüksel Büyükelçiliği’nde akşam yemeğinde ağırladı.

Yemeğin ardından yapılan açıklamada, liderler, ’’demokratik ve bağımsız, ayrıca yabancı egemenliğinde olmayan bir Lübnan çağrısı’’ yaptılar.

Bush ve Chirac ayrıca Lübnan’da seçimlerin, adil ve özgür olması ve dış müdahaleler olmaksızın yapılması durumunda ülkeye demokrasi ve bağımsızlığının dönüşüne işaret edeceğini belirttiler.

AB liderleri de, Bush ve Chirac’ın açıklamasından önce ortak bir bildiri yayımlayarak Hariri suikastinin uluslararası düzeyde soruşturulmasını istediler.

Lübnan, bu yöndeki talepleri reddediyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da, Şam’da Suriyeli yetkililerle, eski başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesinin ardından Lübnan’daki durumu ele alan görüşmeler gerçekleştirdi.

Temaslarının ardından BBC’nin sorularını yanıtlayan Musa, Suriye’nin kısa sürede askerlerini komşu Lübnan’dan geri çekme doğrultusunda adımlar atacağını söyledi.

Ancak daha sonra Suriyeli hükümet yetkililerinden bir düzeltme geldi. Suriye Enformasyon Bakanı Mehdi Dahlallah, Arap Birliği Başkanı’nın Beşar Esat’ı yanlış anladığını belirterek, Suriye’nin askerlerini sadece Lübnan içinde farklı bölgelere konuşlandırmayı düşündüğünü açıkladı.

Öte yandan Lübnan’da ise başkent Beyrut’ta sokağa dökülen binlerce protestocu, Suriye’nin desteklediği halihazırdaki hükümetin istifasını isteyerek, bir hafta önce suikaste kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin katillerinin bulunması çağrısını yineledi.

Hariri, Suriye askerlerinin geri çekilmesini talep eden bir siyasetçiydi.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 00:58:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?