18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush ve Putin’den ortak karar

Bratislava - ABD Başkanı George Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer silaha sahip olmaması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi,

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da yapılan ABD-Rusya zirvesinde biraraya gelen iki lider, görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlediler.

Bush, son 15 yılda Rusya’nın çok büyük bir gelişme gösterdiğini, ancak görüşmelerde demokrasiyle ilgili kaygılarını Putin’le paylaştığını bildirerek, Rusya ve ABD’nin anlaştıkları konuların anlaşamadıklarından daha çok olduğunu kaydetti.

Görüşmesinin çok önemli olduğunu ve yapıcı geçtiğini söyleyen Bush, Putin’le kendi halklarını saldırılardan nasıl korumaya devam edeceklerini konuştuklarını belirterek, "Acıyı biliyorum, kederi biliyorum, hayatlarını kaybeden masum insanlardan gelen duyguları biliyorum" dedi.

Putin ise güçlendirilmiş ABD-Rusya ilişkilerine verdiği desteği yineleyerek, Rusya ve ABD’nin teröristlerin kitle imha silahları elde etme girişimlerini boşa çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Putin, Rusya’nın demokrasiyi destekleme konusunda nihai kararı verdiğini, bu yoldan dönüş olmadığını ifade etti.

Öte yandan ABD ile Rusya arasında, taşınabilir uçaksavar füzelerin yayılmasının kontrol edilmesine ilişkin bir anlaşma imzalandı.

Anlaşma, ABD Başkanı George Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında zirvenin yapıldığı Bratislava’da, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey İvanov tarafından imzalandı.

İvanov, anlaşmanın bu silahların ticaretine yasaklama ya da sınırlama getirmediğini belirterek, bu silahları yalnızca Rusya ve ABD ürettiği için tarafların satış konusunda birbirini bilgilendireceğini söyledi.

MANPADS olarak bilinen taşınabilir uçaksavar füze sistemleri, bir fırlatma rampasına gerek duymadan kolayca ateşlenebiliyor.

Bunun yanısıra George Bush ve Vladimir Putin, Bratislava’da yaptıkları ortak basın toplantısında, Rusya’da demokrasinin durumu hakkında polemiğe girdiler.

ABD-Rusya doruğundan sonra Bush, Putin’e Rusya’daki demokrasi anlayışından "kaygılı" olduğunu söylediğini anlattı. "Demokrasiler her zaman ülkelerin kültür ve geleneklerini yansıtır" diyen Amerikan başkanı, "Bunu biliyorum, ama demokrasilerin ortak noktaları da vardır: Hukuk devleti, azınlıkların korunması, hür basın, özgür muhalefet..." deyince, gerildiği açıkça görülen Rus lideri Putin, cevap vermekte gecikmedi. Putin, "Şurada ya da burada az ya da çok demokrasi olduğunu söylemek kanaatimce doğru değil" dedi. Rus lideri şunları söyledi:

"Demokrasi anarşi demek değil. Herkesin aklına eseni yapması, halkı kandırmaya kalkması da değil. Biz özel demokrasi peşinde değiliz. Demokrasinin esas ilkelerini benimsiyoruz, ancak bu ilkeler, Rus geleneklerine uygun olmalı."

Putin, Rusya’nın 90’ların başındaki diktatörlüğe dönmek gibi bir niyeti olmadığı konusunda da Bush’a şu sözleriyle teminat verdi: "Geçmişe dönüş olmaz, olamaz. Çünkü Ruslar özgürlüklerine kavuştu."



AA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 00:07:01
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 00:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?