19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bush'a İrlanda'da güvenlik şoku

Türkiye’den önce İrlanda’ya uğrayan Bush’un, kaldığı şatonun penceresinde bir kameraman tarafından görüntülenmesi ABD’li güvenlik makamlarını ayağa kaldırdı.

ABD Başkanı George W. Bush’un, 18 saatlik İrlanda ziyareti sırasında 10 milyon dolarlık güvenlik önlemi alınmasına karşın, fanilasıyla TV kamerasına yakalanması büyük bir güvenlik fiyaskosu oldu. Açık hedef olarak pencerede görülen Bush, bir suikasta kurban gidebilirdi.

Görüntüleri ele geçirip ilk sayfadan yayınlayan İngiliz basınına göre olay ABD ile İrlandalı yetkililer arasında büyük bir diplomatik kavgaya neden oldu.

Bağımsız bir TV yapım şirketinde çalışan bir kameraman tarafından çekilen görüntülerin İngiliz Sky Televizyonu’nda yayınlanması üzerine kriz çıktı. Sky TV Bağdat’ta da izlendiği için Bush’un ‘Ya Iraklılar beni iç çamaşırı ile görürse’ diye endişelendiğini belirtildi.

Beyaz Saray yetkilileri İrlanda Başbakanı Bertie Ahern’e görüntülerin dünyada yayınlanmasını önlemek için baskı yaptı. Ahern görüntülerin başka kanallar tarafından kullanılmasını önlemek için ev sahibi olarak zirvenin telif haklarının kendisinde olduğunu ileri sürdü ve diğer kanallara yasak getirdi.

Bush’un fanilasıyla görüntülenmesi, İngiliz basınında espri konusu oldu. Mail on Sunday Gazetesi haberi verirken, Beyaz Saray’ın ‘West Wing’ (Batı Kanadı) adlı bölümüne gönderme yaparak ‘Vest Wing’ (Fanila Kanadı) esprisini manşet yaptı.
WASHINGTON
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 15:35:39
Güncelleme :28 Haziran 2004 Pazartesi 15:41:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?