18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush'a PKK ile mücadele çağrısı

ABD Kongresi’nin en önemli ismi sayılan, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’daki çoğunluk lideri Bill Frist, Başkan George W. Bush yönetimine, terör örgütü PKK ile daha aktif mücadele etmesi çağrısında bulundu.

Tennessee eyaleti senatörü Frist’in geçtiğimiz çarşamba günü Senato’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sırasında yaptığı konuşmanın metni, Frist’in internet sayfasında yayımlandı.

Senator Frist, Türkiye’nin yine terör örgütü PKK tarafından tehdit edildiğini belirterek, ’’bazı PKK teröristleri Kuzey Irak’ta sığınak elde etmeye çalışıyor.
Dolayısıyla ABD yönetimini ve Irak hükümetini, teröristlere karşı daha saldırgan şekilde harekete geçmeye ve teröristlerin Kuzey Irak’ta sığınmasına engel olmaya çağırıyorum’’ dedi.

Türkiye’ye övgü

Türkiye’yi sadık ve güvenilir müttefik olarak nitelendiren Frist, Türkiye’nin teröre karşı mücadelede ABD’ye verdiği desteği de övdü.

Türkiye’nin AB üyeliğine de tam destek veren senatör Frist, ’’Türkiye’nin AB’ye girmesinin, Avrupa’daki Müslüman toplumlara, geniş Ortadoğu bölgesine ve ötesine önemli etkileri olacak’’ dedi.

Frist, İran’ın nükleer silah elde etme çabalarına Türkiye’nin karşı çıktığını belirterek, Ankara’nın bu tutumunu övdü. Cumhuriyetçi senatör Frist, Türk yönetiminden de iki ülkenin ortaklığına sahip çıkarak, Türkiye’de görüldüğü ifade edilen ABD karşıtlığı dalgasının dağıtılmasını istedi.

Senatör Frist, ’’21’inci yüzyılın getirdiği sınavlarla mücadele ederken ABD-Türkiye ortaklığının süreceğine eminim’’ diye konuştu.

Erdoğan-Bush görüşmesi

ABD ziyareti kapsamında Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush geçtiğimiz çarşamba günü başkent Washington’da biraraya geldi. Türkiye ve ABD heyetlerinin de katıldığı Bush-Erdoğan görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklama yapan her iki lider, "stratejik işbirliği devam edecek" dedi.

Başbakan, PKK konusunda ABD Başkanı Bush’un Türkiye’nin endişelerini paylaştığını belirtti. PKK ile mücadelede ABD ve Irak güçleriyle işbirliğinin devam edeceğini belirten Erdoğan, işbirliğinin kapsamı konusunda ise "neyi gerektiriyorsa, o yapılır" dedi.

ABD Başkanı’na KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması taleplerini ilettiğini de ifade eden Erdoğan, Bush’un Washington-Ercan havaalanları arasında doğrudan uçuşlar için Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a talimat verdiğini belirtti.

Erdoğan, Bush yönetimine Geniş Ortadoğu Projesi konusunda tam destek verdi. Proje, Ortadoğu ülkelerinde demokratik reformlar yapılmasını öngörüyor. Bush, Türkiye’nin demokrasisini örnek gösterdi. Uzmanlara göre iki lider Geniş Ortadoğu Projesi’nin, Türk-ABD ilişkileri üzerindeki bulutların dağıtılması, ilişkinin yeni bir raya oturtulması için bir fırsat olarak görüyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2005 Cuma 10:10:36
Güncelleme :10 Haziran 2005 Cuma 22:25:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?