20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bush'a 'terörizmi ihmal' suçlaması

Beyaz Saray eski güvenlik uzmanı Richard Clarke, ABD Başkanı George Bush'u, terörle mücadelede başarısız olmakla suçladı. Clarke, "Bush 11 Eylül saldırıları öncesi terörle mücadeleyi ihmal etti. Başarılı olduğunu öne sürerek başkanlığa aday olması utanç verici" dedi.
Geçmişte Bush yönetiminin terörle mücadele koordinatörü olan Richard Clarke, başkanın 11 Eylül saldırıları öncesi, El Kaide örgütünün yol açtığı tehdide ilişkin uyarılarını gözardı ettiğini öne sürdü. Richard Clarke, Bush'un daha sonra, kendisine aksi yönde uyarıda bulunulmasına karşın, El Kaide örgütüyle Irak arasında bir bağlantı olduğunu göstermeye çalıştığını belirtti.
Bush'un aslında 11 Eylül saldırıları öncesi terörle mücadeleyi ihmal ettiğini, şimdi bu alandaki başarısını öne sürerek yeniden başkanlığa aday olmasının 'utanç verici' olduğunu vurgulayan Clarke, "Başkan aylarca terörizm tehdidini ihmal etti. Belki de 11 Eylül saldırılarını önleyebilirdik. Ancak bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz" diye konuştu.
Clarke, Amerikan CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e de eleştiriler yöneltti. Beyaz Saray eski güvenlik uzmanı, Rumsfeld'in 11 Eylül saldırıları sonrası, El Kaide liderlerinin Afganistan'da olmalarına rağmen Irak'a karşı saldırılar düzenlenmesini önerdiğini söyleyerek, "Bunu duyduğumda çok şaşırdım. İlk önce Rumsfeld şaka yaptı zannettim" dedi.

BEYAZ SARAY'DAN YALANLAMA
Beyaz Saray ise Richard Clark'ın suçlamalarını şiddetle yalanladı ve Bush'un terörle mücadele çerçevesinde aldığı önlemlere yönelik ayrıntılı bir dosya yayınladı.
Clark'ın suçlamalarının Kasım ayındaki başkanlık seçimlerine yönelik siyasi nedenlerden kaynaklanabileceği belirtilirken, Amerikan kamuoyunda son derece saygın bir kişi olarak tanınan Clark'ın Beyaz Saray'ı utandırmasının yüksek bir ihtimal olduğunu belirtiliyor.
Reagan döneminden bu yana tüm başkanlara hizmet vermiş bir uzman olan Richard Clark, Ronald Reagan ve baba Bush'un başkanlıkları sırasında, ülkesinin terörle mücadele politikasının oluşturulmasına yardımcı olmuştu. Richard Clark, eski Başkan Bill Clinton döneminde de 'Terörizm Çarı' olarak nitelendirilmiş ve saygınlığı nedeniyle şimdiki Başkan Bush tarafından da görevde tutulmuştu.
Geçtiğimiz yılın Şubat ayında istifa eden Clark, bu hafta 11 Eylül saldırılarını soruşturan komisyona ifade verecek. Clark'ın 'Tüm Düşmanlara Karşı' adlı kitabı da bugün satışa çıkıyor.
Öte yandan, eski ABD başkanlarından Jimmy Carter da, Başkan George Bush'u sert bir dille eleştirdi. Carter, İngiliz Independent gazetesine verdiği demeçte, ülkesinin Irak savaşına katılmasının, 'yalanlar ve yanlış anlamalar' üzerine kurulu olduğunu söyledi.
WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2004 Salı 00:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?