17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bush'dan desteğe devam

ABD Başkanı George W. Bush, ’’ABD’nin, Avrupa ve Türkiye’nin yapay sınırlarla ayrılmasını kabul etmeyeceğini’’ söyledi.
Bush, Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB’ye alınmasının, AB’nin tek bir dinden oluşmadığını ve medeniyetler çatışmasının, tarihin modası geçmiş bir söylemi olduğunu kanıtlayacağını belirtti.
Bush, arkasına Boğaz Köprüsü ve Ortaköy Camii görüntüsünü alarak yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi.
ABD Başkanı George W. Bush, zirve sonunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği’nin tek dinli bir grup olmadığını ortaya koyacağını söyledi.
Ortaköy’deki Galatasaray Üniversitesinde yaptığı konuşmada Bush, "Avrupa Birliği, Türkiye’nin birliğe katılımını değerlendiriyor ve siz, hızla üyelik kriterlerini yerine getiriyorsunuz" dedi.

"Bu rüya bu jenerasyon tarafından gerçekleştirilebilir"

"Bu rüya bu jenerasyon tarafından gerçekleştirilebilir. ABD, Avrupa gücü olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ait olduğuna inanıyor" diyen Bush, "sizin üyeliğiniz, Müslüman dünya ile Batı arasındaki ilişkilerde bir avantaj, çünkü siz, ikisinin de parçasısınız" dedi.

"PKK yeniden şiddete dönme kararı aldı"

PKK’nın yeniden şiddete dönme kararı verdiğini söyleyen ABD Başkanı Bush, teröristlerin acıması olmadığını, ama kazanamayacaklarını belirtti. Bush, Ortadoğu’daki halkların adalet ve demokrasi talebinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

"AB, sadece bir din kulübü olmadığını kanıtlamalı"

Bush, Türkiye’nin Avrupa’nın geleceğine dahil edilmesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı, AB’nin sadece bir din kulübü olmadığını kanıtlamak için de Türkiye’nin birliğe dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı, Atatürk’ün Türkiye’ye gösterdiği muassır medeniyet seviyesine ulaşmak için Türkiye’nin batıya entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Türkiye ’laik ve güçlü’ bir demokrasi "

Türkiye’nin laik ve güçlü bir demokrasi olduğunu dile getiren Bush, Türkiye’nin terörden yeterince acı çekmiş bir ülke olarak, terörle mücadelenin ne kadar önemli olduğunu bilen bir ülke olduğunu belirtti.
Konuşmasında PKK konusuna da değinen Bush, PKK terör örgütünün yeniden şiddete dönmesinden duyulan endişeyi dile getirdi.

Schröder: ’’41 yıllık sözü yerine getirme zamanı gelmiştir’’

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda, ’’41 yıllık sözü yerine getirme zamanı gelmiştir’’ dedi.
Başbakan Erdoğan dün akşam Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile ’AB ve Türkiye’ konulu üçlü bir görüşme yaptı.
Schröder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile yaptıkları üçlü zirvede, Komisyon’un hazırladığı ilerleme raporunun olumlu olması halinde, Türkiye’ye müzakere tarihi verileceğine dair görüşlerini teyit ettiklerini söyledi.
Başbaşa gerçekleşen görüşme, dün akşam Topkapı Sarayı’nda verilen yemeğin hemen öncesinde gerçekleşti. Görüşmede Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik perspektifi konuşuldu.
Schröder, Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini yinelerken, Chirac ise Türkiye’nin üyeliğinden yana olduğunu belirtti ancak bu konudaki Fransız iç politikasındaki sıkıntılara değindi.

Sezer ve Chirac’ın gündemi de AB

Dolmabahçe Sarayı’nda liderlere verilen yemekte Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la görüşen Cumhurbaşkanı Sezer, zirve sonrasında da Chirac’la ikinci kez biraraya geldi.
Görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konuşuldu. Ekim ayında yayınlanacak komisyon raporunun önemli olduğunu belirten Sezer, "Türkiye’ye ayırımcılık uygulamayın" dedi ve Fransa’nın desteğini istedi.
Kıbrıs konusuna değinen Sezer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tecritin kaldırılması için Avrupa Birliği’nin desteğinin önemli olduğunu söyledi.

"Türkiye’yi bizim grubumuzda saymak son derece önemli"

Avrupa Birliği konusundaki tavırlarının hiçbir zaman değişmediğini belirten Chirac ise, komisyon raporunun olumlu çıkması halinde Türkiye’ye müzakere tarihi verilebileceğini vurguladı.
Fransa Cumhurbaşkanı, görüşmeden sonra yaptığı basın toplantısında, “laikliği seçmiş bir Türkiye’yi bizim grubumuzda saymak son derece önemliö dedi.

Chirac’tan, Bush’a Türkiye sitemi

Görüşmeden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Chirac, ABD Başkanı Bush’un Türkiye’ye tarih verilmesi yönündeki çağrısını da değerlendirdi. Chirac, "Bush, yetki alanının dışına çıkmış. Avrupa Birliği’ne yön göstermek ABD’ye düşmez" dedi.
İSTANBUL
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2004 Salı 23:34:13
Güncelleme :29 Haziran 2004 Salı 23:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?