18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush´tan bağışçılara avanta

ABD Başkanı George W. Bush’un, 2000 seçim kampanyası için bağış yapan ve toplayanlar ile eşlerini, çok önemli görevlere getirerek ödüllendirdiği ortaya çıktı.

Kimilerine büyükelçilik, yönetim kurulu üyeliği, danışmanlık, banka genel müdürlüğü verildi. Kimileri de Beyaz Saray ve Teksas’taki çiftlikte gece yatısına davet edildi, seyahatlere gitti, dünya liderleriyle devlet yemeklerine katıldı.

Associated Press (AP) haber ajansının araştırmasına göre ABD Başkanı George W.Bush’un 2000 seçim kampanyasına bağış topladığı için ödüllendirilen kişiler arasında Avrupa’da büyükelçiliğe atananlar, siyasette nüfuzlu kurumların yönetim kurullarına getirilenler var.

Bush kampanya için bağış sağlayanları ayrıca Beyaz Saray, Camp David ve Teksas’taki çiftliğinde gece yatısına davet ederek ödüllendirdi. Bu kişiler devlet yemeklerine katıldılar, Amerikan heyetleriyle birlikte Olimpiyatlara ve başka seyahatlere gittiler.

En az 100 bin dolar katkıda bulunan 246 kişi, aldıkları bu ‘avantaların’ en çekici yanının Başkan’la yakın olmak olduğunu belirtiyorlar. Bush kampanyası için 2000’de 100 bin dolardan fazla bağış yapan Kuzey Carolina’lı tekstil şirketi yöneticisi David Miner, "Hepimiz de politikacılarla sayısız partilere ve resepsiyonlara katıldık. Bir başkomutanın yanında olduğunu, dünyadaki en güçlü adamla birlikte olduğunu bilmek, onunla samimi olmak çok özel" dedi.

Bazıları için, dünyanın en güçlü devlet adamıyla içli dışlı olmak, diplomatik görevlere atanma şansını getiriyor. 2000 kampanyasına katkıda bulunan en az iki düzine insan ya da eşleri, çoğu Avrupa’da olmak üzere büyükelçilik görevlerine getirildiler.

Californialı tarım yatırım bankeri Howard Leach Paris’e, lobici Peter Terpeluk da Lüksemburg’a büyükelçi oldular. En az 57 kişi ya da eşleri, devlet dairelerinde, danışmanlık ya da karar alma komitelerinde önemli görevlere getirildiler. Washington’lu avukat James Langdon, Başkan’ın Dış İstihbarat Danışmanlık Kurulu’na atandı.

BAKAN OLDULAR

En fazla para sağlayan 3 kişi bakan oldu: 2000 kampanyası finans başkanı Don Evans, Ticaret; Elaine Chao, Çalışma ve Tom Ridge, İç Güvenlik Bakanlığı’na getirildi. En az sekiz kişi, yönetimde üst düzey görevler aldılar. Christopher Burnham, Dışişleri Bakanlığı mali işler başkanı, Jose Forquet ise Inter-American Kalkınma Bankası genel müdürü oldu.

Beyaz Saray sözcüsü Erin Healy, Bush’un kampanyaya katkıda bulunanlara bu görevleri vasıflı kişiler oldukları için verdiğini öne sürdü. Healy, ‘Bush’un birine görev verirken ana kriteri, işi yapacak doğru kişi olması ve en iyi vasıflara sahip olmasıdır’ dedi.

Aslında, bağışçıları ve bağış toplayanları ödüllendirmenin yeni bir şey olmadığı, Washington’da gelenek olduğu belirtiliyor. Bill Clinton’ın da 100 bin doların üzerinde katkıda bulunan 5 kişiyi büyükelçilik görevine atadığı biliniyor. Ancak, bazı yetkililer, bunun her zaman yapılıyor olmasının doğru bir davranış olduğu anlamına gelmediğini belirterek eleştiriyorlar.

PANÇOLU ZİRVE

Şili’nin başkenti Santiago’da yapılan APEC zirvesi dün sona ererken, 21 ülke lideri Şili’ye özgü yünlü panço giyerek aile fotoğrafı çektirdi. Geleneğe göre liderler, zirvenin yapıldığı ülkeye özgü kıyafetlerle poz veriyor. Şili Devlet Başkanı Ricardo Lagos’un (solda) ev sahipliği yaptığı, ABD Başkanı Bush ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı zirvenin ağırlıklı gündem maddesi, ticari ilişkileri geliştirmek ve terörizmle mücadeleydi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 11:17:51
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 11:19:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?