18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush’tan tarihi itiraf

ABD Başkanı George Bush, Letonya’da yapılan Yalta konferansında dönemin ABD Başkanı Roosevelt’in de Avrupa’nın bölünmesine katkı yaptığını söyledi.

Bush, Letonya’nın başkenti Riga’da yaptığı konuşmada, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da Sovyetlerin baskın hale gelmesi tarihin en büyük hatalarından biridir” dedi ve “Roosevelt’in de Yalta’da Avrupa’nın bölünmesine katkı yaptığını” savundu.

Bush, Yalta’da 1945 yılında Sovyet lideri Josef Stalin, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in imzaladıkları anlaşmanın, daha önceki dönemde Sovyetler ve Naziler arsında Münih’te yapılan anlaşma ve Molotov-Ribbontrop paktı olarak geçen anlaşmanın yarattığı “Avrupa’yı bölme” geleneğinin devamı olduğunu belirtti.

Yalta anlaşması ile Baltık ülkeleri dahil bir çok ülkede Sovyet işgaline onay verilmişti. Bush, “Yalta’da bir kez daha büyük devletler görüştü ve bunun bedelini küçük devletler ödedi” dedi.

RUSYA’YA ELEŞTİRİ

Bush, Riga’daki açıklamalarında Rusya’yı da hedef aldı ve SSCB’nin dağılmasının hemen öncesinde bağımsızlıklarını kazanan Baltık ülkeleri Letonya, Estonya ve Litvanya’da bugün gelinen demokratik aşamanın ”Moskova’ya da örnek olması gerektiğini” belirtti.

ABD Başkanı Bush, Rusya’nın bölgedeki en önemli müttefiki olan Belarus’daki Aleksandır Lukaşenko yönetimini de, “Avrupa’daki son diktatörlük” olarak adlandırdı.


AA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2005 Pazar 02:07:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?