20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bush'un adayına Ermeni engeli

ABD Başkanı George W. Bush, iki yıla yakındır boş olan Erivan'daki ABD büyükelçiliği görevini, Ermeni lobisinin engellemesi yüzünden dolduramıyor.

Bush'un bir önceki büyükelçi adayı Richard Hoagland'ın Senato'dan onay alması, Ermeni iddialarının destekçisi olarak bilinen Demokrat Partili Robert Menendez'in 100 sandalyeli Senato'daki engellemesiyle uzun süre sürüncemede kalmıştı.

Menendez, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımaması durumunda, Hoagland'ın Erivan büyükelçiliği görevine onay vermeyeceğini açıkça ortaya koyunca, Bush, mart sonunda yeni bir isim olarak ABD'nin Bişkek Büyükelçisi Marie Yanukovitch'i aday gösterdi.

Ancak Menendez, Yanukovitch'in Senato'dan onay almasını da "soykırımı gerektiği gibi tanımaması durumunda" engelleyeceğini söyledi.

Yanukovitch "soykırım" demeyebilir

Washington yönetimi resmi politikasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımadığı için Yanukovitch'in bu ifadeyi kullanması ihtimal dahilinde görünmüyor.

Washington'daki gözlemciler ise Ermeni lobisinin bu tutumunu, ABD'nin Erivan Büyükelçiliği'nin çok uzun süre boş kalmasına neden olduğu ve Ermenistan'ın yararına olmadığı gerekçesiyle eleştiriyor.

Restleşme nasıl başladı?

Bush yönetimiyle ABD'deki Ermeni lobisi arasındaki restleşme, 2006 Mayıs ayında, ABD'nin Erivan Büyükelçisi John Evans'ın California'da katıldığı bir toplantıda, 1915 olayları için "Ermeni soykırımı" ifadesini kullanarak, Amerikan dış politikasına aykırı bir tutum izlemesi ve ardından Bush yönetimi tarafından görevden alınmasıyla başladı.

Ermeni lobisi, Evans'ın görevden alınmasına büyük tepki gösterdi ve Bush'un, Evans'ın yerine bu göreve aday gösterdiği Richard Hoagland'ın atamasının Senato'da onaylanmasını, Senatör Menendez ile durdurdu.

Hoagland'ın atamasının durdurulmasının ardından Beyaz Saray, Hoagland'ı adaylıktan geri çekti. Bush, mart sonunda ise Kırgızistan'da Büyükelçi olarak görev yapan Yanukovitch'i atadı.

TIMES'DAN YILDÖNÜMÜ MESAJI
İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Ermeni iddialarının yıldönümü nedeniyle '24 Nisan 1915 - Ermeni Soykırım Günü' başlığıyla neredeyse yarım sayfalık bir ilan yayımladı. İlanda Mustafa Kemal Atatürk, Churchill ve Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ait olduğu belirtilen ifadeler yer alıyor. İlanda, toprağa yarı gömülü bir kafatasının altında da "Hala gerçeğin gün ışığına çıkarılmasını bekliyoruz ve Türkiye'nin inkarından vazgeçmesini..." ifadesi yer alıyor.

Ermeni iddiaları anıldı

ABD Kongresi'nin çalışma binalarından Longsworth'de düzenlenen toplantıya Senatör Menendez'in yanı sıra Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, çoğunluk lideri Steny Hoyer ile Demokrat Parti New Jersey Milletvekili Frank Pallone ve Cumhuriyetçi Parti Michigan Milletvekili Joe Knollenberg gibi Ermeni iddialarının destekçisi olan Amerikalı milletvekilleri katıldı.

Menendez, "Bush'un bir önceki adayı Hoagland'a sorduğum aynı zor soruları, yeni büyükelçi adayına da sormayı planlıyorum. Umarım yanıtları gerektiği gibi olur. Aksi takdirde atamayı durdurmakta tereddüt etmem" diye konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde geçen ekim ayında kabul edilen Ermeni iddialarını içeren tasarı, daha sonra Türkiye'nin ve Bush yönetiminin çabaları üzerine Temsilciler Meclisi'nde aldığı desteğin önemli ölçüde azalması üzerine Genel Kurul'da oylanmamıştı.

...
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 12:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?