17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bush'un önüne PKK dosyası konacak

Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bulunan PKK/Kongra-Gel güçlerine karşı ABD’nin harekete geçmesi yönündeki talebi henüz karşılanmadı. Türkiye, somut beklentilerini, NATO zirvesi öncesi Ankara’yı ziyaret edecek olan ABD Başkanı George Bush’a, bir kez daha sunacak.

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı, Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında bir soru üzerine, Bush’un, zirve öncesinde Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile kısa süre bir araya geleceğini, ardından da Sezer ile çalışma yemeği yiyeceğini söyledi.

Atacanlı, Bush’un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından İstanbul’a gideceğini ifade etti.

Sermet Atacanlı, Bush ile yapılacak görüşmelerde “dost ve müttefik” iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm veçheleriyle ele alınacağını kaydetti.

KIBRIS

KKTC’nin, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısında Kıbrıs Türk Devleti olarak tanınmasına işaret eden Atacanlı, bu gelişmenin, "KKTC’nin dünya sahnesindeki yalnızlığının ve haksız yere uygulanan ambargoların" kaldırılması için bir aşama olmasının ümit edildiğini kaydetti.

TERÖR

Kapatılan DEP’in eski milletvekillerinin tahliyesi ve son dönem yaşanan terör olaylarına ilişkin Cumhurbaşkanı Sezer’in değerlendirmesinin sorulması üzerine de Atacanlı, yaşanan terör olaylarının son derece üzücü olduğunu söyledi.

Türkiye’nin terör konusunda son 15 yılda büyük acılar çektiğini ifade eden Atacanlı, ”Temenni ediyoruz ki, herkes yaşanan bu acılardan gereken dersi almıştır” dedi.

ESKİ DEP’LİLERLE SEZER’İN GÖRÜŞMESİ

Tahliye edilen 4 eski DEP milletvekilinden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e randevu talebi olmadığını bildiren Atacanlı, "Gelirse bakarız. Gündemimizde şu anda öyle bir şey yok" dedi.

PKK KONUSU BUSH’A YENİDEN HATIRLATILACAK

Atacanlı ABD Başkanı Bush’un İstanbul’daki NATO zirvesi öncesinde 26-27 Haziran günleri Ankara’ya yapacağı ziyarete de değindi. Bush ile yapılacak görüşmelerde Irak ve Kuzey Irak ile Türkiye açısından bu konuda önem taşıyan konuların geniş biçimde ele alınacağını belirten Atacanlı, şöyle devam etti:

“Kuzey Irak’taki PKK ya da Kongra-Gel varlığı da şüphesiz bunların başında gelmektedir. Bu, ABD ile ilk defa ele alınacak bir konu değil. Uzunca bir süredir Türkiye olarak ABD’den somut beklentilerimiz kuvvetli ifadelerle karşı tarafa iletilmiş durumda.

Türk kamuoyunun önemli bir bölümünde büyük bir hassasiyet olduğu, endişe olduğu vurgulanmakta Amerikan tarafına. Ve bu hassasiyet ve endişeleri gidermek bakımından da ABD’den somut adımlar beklediğimiz ifade edilmekte. Bu beklentilerimizi, endişe ve taleplerimizi Sayın Cumhurbaşkanımız Başkan Bush’a Ankara’da bir kez daha ifade etme fırsatını bulacak.”

ABD ile ilişkilerin, "Yakın, karmaşık ve yoğun" olduğuna dikkat çeken Atacanlı, ikili ve bölgesel konuların ayrıntılı biçimde ele alınacağını ifade etti.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ

Büyük Ortadoğu Projesi’ne değinen Atacanlı, reform ve yenileme inisiyatifinin başka ülkelerce Ortadoğu’ya empoze edilmesi değil, Ortadoğu ülkelerinin kendi iç dinamikleriyle bu yöndeki girişimlerin ortaya çıkması gerektiğini vurguladı.

Atacanlı, Cumhurbaşkanı Sezer’in bu açıdan bakıldığında hedef ülke olamayacağını söylediğini anımsattı. Atacanlı, Ortadoğu’da reform ve yenileme girişimlerinin etkili olabilmesi için Arap-İsrail anlaşmazlığıyla beraber Irak’taki sorunun da sona ermesi gerektiğini vurguladı.

ÜS TALEBİ

Atacanlı ABD’nin Türkiye’den üs talep etmesi konusunda ise hangi somut ve spesifik taleplerin söz konusu olduğunu bilmediğini, ancak konunun Dışişleri Bakanlığı ve askeri makamlar tarafından değerlendirildiğini kaydetti.

RUMLAR İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ

Kıbrıs Rum Kesimi’nin gümrük birliğine alınması tartışmalarına ilişkin olarak ise Atacanlı, bu durumun Rum kesiminin AB’ye alınmasının ardından beklenen bir gelişme olduğunu ifade etti.

Atacanlı, sorunun nasıl aşılabileceği konusunda ayrıntılı bir çalışma yapıldığını da sözlerine ekledi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 17:53:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?