18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bush'un 'Oscar' kabusu

Dünya'nın en prestijli sinema ödülü olan Amerikan Sinema Akademisi Ödülü, Oscar) bu sabaha karşı sahiplerini bulacak adaylar arasındaki Bush karşıtı isimlerin tören sırasında eleştirilerde bulunma ihtimali, Bush yönetimine kâbuslar gördürüyor.

Dünya modasının, sinema ustalarının, oyuncuların, reklamcıların ve medyanın kalbi bu gece Amerika'da atacak. Dünyanın en prestijli ödüllerinin başında gelen Oscar, bu gece düzenlenecek olan törenle sahiplerini bulacak. Ancak Türkiye saatiyle pazartesi sabaha karşı 03.30 sularında başlayacak töreni merak ve heyecanla bekleyen iki kesim daha var: Cumhuriyetçiler ve töreni yayınlayacak kanallar. Çünkü sinemanın bu en büyük ödülüne aday gösterilen ya da bu büyük şov gecesinde ödülleri dağıtacak isimlerin birçoğu, ABD Başkanı Ge- Bush ve politikalarına karşı.

5 SANİYE GECİKME
BUSH'UN partisi Cumhuriyetçiler, adayların ödül almak ya da ödül vermek için sahneye çıktıklarında Bush karşıtı konuşmalar, sert eleştiriler yapabileceği endişesi duyuyor. Dünya genelinde 1 milyar kişinin izleyeceği tahmin edilen töreni yayınlayacak kanallar da şov gecesinin siyasi arenaya dönüşmesiyle reyting kaybı ve tepki çekme endişesi taşıyor. Bu yüzden tören, tarihinde ilk kez 5 saniye gecikmeli olarak canlı yayınlanacak. Şovun yapımcıları bu uygulamanın, sunucu ya da ödül alanların "siyasi" açıklamalarını engellemek amacıyla yapılmadığını ısrarla vurguluyor. Yayıncılar, bu kararın alınma nedenini, bir maç arası konserinde Janet Jackson'un göğsünü sergilemesi ve olayın kanala kapatma cezası verilmesine kadar gitmesi olarak gösteriyor. Ödül adayı olarak törene katılan Bush ve savaş karşıtı isimlerin başında Alec Baldwin (en iyi yardımcı erkek oyuncu adayı), Tim Robbins (en iyi yardımcı erkek oyuncu adayı), Robbins'in eşi oyuncu Susan Sarandon, aktör Sean Penn (en iyi erkek oyuncu adayı) geliyor.

ESKİ VUKUATLAR
ŞOVUN ABD'deki yayınını gerçekleştiren ABC televizyonu, 5 saniye gecikmeli canlı yayın kararına, "çıplaklığın ya da müstehcen sahnelerin önlenmesi" gerekçesini gösterdi. Oscar'ları belirleyen Akademi'nin başkanı Frank Pierson ise bu karara tepki göstererek "Bu bir sansür biçimidir. Oscar'ın imajına aykırıdır" diye konuştu. 1993'teki törende Robbins ve Sarandon, dönemin başkanı Bill Clinton'ı AIDS'li mültecilere yapılan muamele nedeniyle yerden yere vurmuştu. 1973'te ise Sacheen Littlefeather adlı bir kadın, "Baba" filmiyle Marlon Brando en iyi oyuncu ödülünü aldığı sırada sahneye çıkarak protesto düzenlemişti. 1971'de Jane Fonda Vietnam Savaşı karşıtı bir konuşma yapmıştı.
SABAH GAZETESİ
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2004 Pazar 05:57:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?