19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Büyük İstanbul Otogarı İMKB yolunda

Büyük İstanbul Otogarı, halka arz hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Avrupa’nın en büyük otogarı olan Büyük İstanbul Otogarı, 10. yılında borsa yolculuğuna hazırlanıyor.

Büyük İstanbul Otogarı’nın işleticisi Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. (BİOİAŞ) hisselerinin bir bölümünün halka arzı yönündeki hazırlıklar son aşamaya geldi. 5 Mayıs’ta hizmete açılışının 10. yılı kutlanacak olan Büyük İstanbul Otogarı’nda aynı gün bir basın toplantısı düzenlenecek. Basın toplantısında halka arz çalışmalarında gelinen nokta ve halka arzdan elde edilecek kaynakla gerçekleştirilecek yatırım planları açıklanacak. Toplantıya Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Murat Yanık ve halka arzın liderliğini üstlenen Deniz Yatırım Genel Müdürü Cafer Bakırhan katılacak.
Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. hisselerinin yüzde 30’luk kısmını halka arz etmeyi planlıyor. Şirket 21 Nisan’da yapılan genel kurulunda sermayesini 1 trilyon 50 milyar liradan 5 trilyon liraya çıkarma kararı aldı. Türkiye karayolları ulaşımının kalbi olma özelliği taşıyan ve 2003 yılında 26.5 trilyon liralık gelir, 7.8 trilyon liralık net kar üreten büyük İstanbul Otogarı, kapılarını hisse senedi yatırımcılarına açacak.

Türkiye’nin buluşma noktası olma özelliği taşıyan Büyük İstanbul Otogarı, 5 Mayıs 1994 tarihinde dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştı. Halen 324 firmanın faaliyet gösterdiği otogar, sağladığı 6 bin kişilik istihdam, ünlük 2 trilyon liralık iş hacmi, ortalama 60 bin kişilik yolcu, 100 bin kişilik insan hareketi ve 1.650 otobüs seferi ile Türkiye karayolu insan taşımacılığının merkezi konumunda bulunuyor. Şehirlerarası ve uluslar arası yolcu taşımacılığı yapan otobüs işletmelerinin büyük bölümü Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş.’nin ortağı durumunda. Çok ortaklı yapısı nedeniyle Sermaye Piyasası Kurumu denetiminde faaliyet gösteren şirket, her yıl karının neredeyse tamamını nakit temettü olarak dağıtan şirketler arasında yer alıyor. Her yıl ödediği vergi miktarıyla ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayan şirket, 2003 yılında da 3 trilyon 616 milyar lira vergi ödedi

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2004 Pazartesi 12:44:57
Güncelleme :3 Mayıs 2004 Pazartesi 12:49:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?