19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Büyük Zafer'in 82. Yılı kutlu olsun

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, çağdaş, uygar ve laik bir Türk Devleti yaratılması ile Cumhuriyet’in ilanının, en az Fransız Devrimi kadar önemli bir olay olduğuna işaret etti.

Genelkurmay Başkanlığı Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgi Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Orgeneral Özkök, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Orgeneral Özkök, mesajına, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin değerli mensupları; edebi Başkomutanımız Büyük Atatürk’ün önderliğinde kazandığımız Büyük Zafer’in 82. yıldönümünü kutlamanın heyecanı içindeyiz. Bu büyük zafer, yüce Türk Ulusu’na ve onun kahraman ordusuna kutlu olsun” sözleriyle başladı.

Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olan bu zaferle, Türk Ulusu’nun, üzerine geçirilmek istenen esaret gömleğini parçaladığını ve tarihte yeni bir sayfa açarak bağımsızlığını muharebe meydanında tescil ettiğini belirten Orgeneral Özkök, aynı zamanda bu zaferin, bir ulusun bağımsızlığı ve onuru için en ümitsiz şartlar altında kendisinden çok üstün güçlere karşı nasıl bir mücadele verilmesi gerektiği konusunda dünyada esaret altındaki diğer uluslara da örnek olduğunu kaydetti.


“EN AZ FRANSIZ DEVRİMİ KADAR ÖNEMLİ...”


Orgeneral Özkök, bu süreci takip eden süreç içerisinde Atatürk’ün, yüzlerce yıl kendine özgü devlet geleneğiyle yoğrularak büyümüş ve fakat bütün çabalara karşın zaman içerisinde tükenmiş bir imparatorluktan; yeni, çağdaş, uygar ve laik bir Türk Devleti ve ulusu yaratmasının ve Cumhuriyet’i ilanının, en az Fransız Devrimi kadar önemli bir olay olduğuna işaret etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, ayrıca, Cumhuriyet’in kuruluşunu takip eden yıllarda yapılan devrimlerin ve gerçekleştirilen ekonomik, sosyal ve hukuksal reformların bir “yeniden doğuşu” simgelediğini vurguladı.


ATATÜRKÇÜ FELSEFE, HALKA DAYANIR


Orgeneral Özkök, şöyle devam etti:

“Atatürk’ün 57 yıllık kısa hayat süresi içerisinde gerçekleştirdikleri ve o günlerde yeterli toplumsal deneyim ve yetişmiş personel stoğu olmamasına karşın en çağdaş yönetim şekli olan Cumhuriyet’i kurması ve kökleştirme çabaları; Atatürkçü felsefenin halka dayanan, sürekli gelişmeyi, kendine ve halkına güvenmeyi ve pozitif düşünceyi esas alan dinamik karakterini göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti, O’nun sahip olduğu eşsiz öngörü yeteneğiyle belirlediği somut hedefler sayesindedir ki sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde bugünlere ulaşabilmiş ve AB’yi oluşturan müreffeh devletlerin sınıfına girme ve çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yolunda önemli adımlar atılabilmiştir.

Diğer taraftan Büyük Zafer’in 82. yılını kutladığımız bugün de içinden geçmekte olduğumuz dinamik süreçte karşı karşıya kaldığımız risk ve tehditler, silahlı kuvvetlerimizin eskiye oranla çok daha uyanık, güçlü, dinamik ve esnek bir yapı içerisinde bulunmasını zorunlu kılmaktadır.

Özellikle belirli çevrelerce ulusal değerlerimizin sıkça sorgulandığı, ulusun ve bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sabır ve kararlılığının denenmek istendiği ve terör eylemleri ile ulusal bütünlüğümüzün tehdit edildiği bir ortamda, Türk Silahlı Kuvvetleri; Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine yürekten bağlılığı, özgün disiplini, köklü gelenekleri, pragmatik, itidalli, kararlı yaklaşımı, güçlü ve modern yapısı ile bir taraftan ülkemizdeki huzur ve istikrarın korunmasındaki en önemli rolü oynamakta, diğer taraftan da bölgesel üstünlüğümüzün idamesine ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki ulusal menfaatlerimizin korunmasına önemli katkılarda bulunmaktadır.”

Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, çağdaş ve nitelikli personeli ile verilecek her türlü görevi, temel değerlerinden ve geleneksel saygın duruşundan güç alarak ve onlardan asla ödün vermeksizin başarıyla yerine getireceğinden herkesin emin olmasını isteyen Orgeneral Özkök, mesajını şöyle tamamladı:

“Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, onun silah arkadaşlarını, vatanı ve ulusu uğruna seve seve canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anarken, kahraman gazilerimize ve emekli personelimize saygılarımı sunar, komuta etmekten gurur duyduğum Türk Silahlı Kuvvetleri’nin değerli mensuplarının 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı yürekten kutlarım.”

SEZER'İN MESAJI

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’nin sağlam temeller üzerinde yükselebilmesi için gençlere "Cumhuriyet’in felsefesi"nin iyi öğretilmesini önerdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Savaşı sonucu kazanılan 30 Ağustos zaferi ile Türk Ulusu’nun bağımsız ve özgür yaşama kararlılığının anıtının dikildiğini belirtti.

Sezer, Türk ulusunun varlığını kabul ettiren 30 Ağustos Zaferi’nin aydınlık yarınların habercisi olduğunu, yurttaşlara mutlu, huzurlu, çağdaş bir yaşamın kapılarını açtığını, laik ve demokratik Cumhuriyet’e sahip olmanın onurunu yaşattığını kaydetti.

"CUMHURİYETİ NİTELİKLERİ İLE YAŞATMAK ORTAK SORUMLULUK"

Türkiye Cumhuriyeti’nin başta Atatürk olmak üzere, yurdunu seven, ülkesine inanan ve kendini ulusuna adayanların mirası olduğunu bildiren Sezer, "Bu mirası geleceğe taşıyabilmek için, uğrunda büyük bedeller ödenen güzel yurdumuza ve bağımsızlığımıza her koşulda sahip çıkmalı, Cumhuriyetimizi nitelikleri ve kazanımlarıyla yaşatmanın, hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu unutmamalıyız" dedi. Sezer, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin sağlam temeller üzerinde yükselebilmesi için çocuk ve gençlerimize Cumhuriyet’in felsefesini, ulusal değerlerimizi ve tarihimizi iyi öğretmeliyiz. Onların, Yüce Önder’i kendine örnek alan, aklı ve bilimi rehber edinen, yeniliklere, gelişmelere ve değişimlere açık bireyler olarak yetişmelelerini sağlamalıyız."

ERDOĞAN: "MİLLETİMİZ ÇAĞDAŞ UYGARLIK YOLUNDA YÜRÜYECEK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da mesajında, tarihimizin en büyük zaferlerinden biri olan Başkomutanlık Meydan Muharebesinin yıldönümünde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve vatandaşların Zafer Bayramını kutladığını bildirdi.

Erdoğan, Türk milletinin, tüm imkansızlıklara rağmen milli mücadelesini kazanarak bağımsızlığına sahip çıktığı ve cumhuriyetin temellerinin atıldığı 30 Ağustos Zaferi’nin tarih sayfasındaki yerini kahramanlık örneği ve bağımsızlık mücadelesi olarak aldığını vurguladı.

Erdoğan, "Aziz milletimiz, kahraman Türk Ordusuyla tek bir yürek halinde verdiği bu zorlu mücadele sonucunda elde ettiği barış ve huzur ortamını koruyarak, çağdaş uygarlık yolunda yürümeye devam edecektir" dedi.

BAYKAL: 30 AĞUSTOS GELECEĞİMİZİN GÜVENCESİDİR

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “30 Ağustos; bağımsızlığın, özgürlüğün, laik Cumhuriyet'in ve demokrasinin müjdecisi, günümüzün onurlu mirası, geleceğimizin güvencesidir” dedi.

Baykal, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayınlandığı kutlama mesajında, 30 Ağustos'un Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının emperyalizme karşı verdiği ulusal kurtuluş mücadelesinin zaferle taçlandırdığı gün olduğunu vurguladı.

BAHÇELİ: "TÜRK MİLLETİ BİRLİĞİNDEN TAVİZ VERMEYECEK"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yayınladığı mesajında 30 Ağustos’un Türk Milletinin tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bahçeli, "Bu millet dünya durdukça varolacak ve varolduğu sürece de asla varlığından, birliğinden ve dirliğinden taviz vermeyecektir" dedi.

Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada ise "Bugün halkın onurlu mücadelesi ile kazandığı, emperyalizmi ve işgalcileri yendii günün yıl dönümüdür" denildi.

KENTHABER
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2004 Pazar 16:51:45
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 19:05:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?