23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Büyükanıt'tan Kıbrıs resti

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kesin ve kalıcı bir anlaşma olmadan Kıbrıs’tan tek bir askerin dahi gitmeyeceğini söyledi.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı birliklerini denetlemek üzere KKTC’ye giden Orgeneral Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı ziyaret etti. Orgeneral Büyükanıt, ziyaret sırasında, Kıbrıs’ta çözümle ilgili görüşlerini de dile getirdi.

Büyükanıt, ’’en azından kalıcı bir barışın sağlanabilmesini temenni ediyoruz. Ancak bunun kalıcılığının nasıl olacağı da çok önem taşır. Bugün kalıcı gibi görünen, ertesi günü değişebiliyor" diyerek endişesini dile getirdi.

"Kıbrıs Türk’ünün güvenliği için adadayız"

"Biz asker olarak, tabii ki Kıbrıs Türk’ünün güvenliği için, anlaşmalardan gücünü alan bir biçimde Kıbrıs Adası’nda silahlı kuvvetlerimizi bulunduruyoruz" diyen Büyükanıt, "kesin ve kalıcı bir anlaşma olmadan da buradan bir tek asker dahi gitmeyecektir" dedi.

"Kıbrıs Türkleri, izolasyonlar altında yaşayamaz"

Orgeneral Büyükanıt, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar altında yaşamayı hak eden bir halk olmadığını vurgulayarak, ’’izolasyonlar sadece haksız değil hukuksuz da’’ dedi.

İzolasyonların kalktığını görmenin kendilerini mutlu edeceğini kaydeden Orgeneral Büyükanıt, referandumdan sonra verilen sözlerin tutulmadığına da dikkat çekti ve izolasyonların en kısa zamanda kalkmasını dilediğini belirtti.

Büyükanıt, Talat ile de görüştü

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Başbakan Mehmet Ali Talat’ı ziyaret etti. Başbakan Talat, ’’Kıbrıs sorununun Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adada bulunuşuyla ortaya çıkmış bir sorun olmadığını, Kıbrıs sorunu nedeniyle TSK’nın adada bulunduğunu vurguladı.

Talat, ’’Kıbrıs sorununun çözümü, ancak TSK’nın adadaki varlığı konusunu yeniden gündeme getirir. Bunun dışında, bu konuyu tartışma konusu yapmak son derece sakıncalıdır’’ dedi.

"Rumların Annan Planı’na uyması gerekirdi"

Büyükanıt, Türk askerinin adadaki varlığının önemli bir konu olduğunu belirterek, ’’eğer Annan Planı Rum tarafından da korunsaydı, adadaki asker sayısını azaltan hükümler vardı, bunu reddettiklerine göre demek ki Türk askerinin adadaki varlığını sorgulayanların hukuki dayanağı da ortadan kalkmıştır’’ diye konuştu.
CNN TÜRK - AA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 16:32:31
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 00:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?