30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Büyükelçiden kritik uyarı

ABD’nin eski büyükelçisi Bush yönetimini “kapatma davasında net tavır takınmadığı” için, Erdoğan’ı “seçim öncesi verdiği sözleri tutmamakla” eleştirdi.

Eski ABD’nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris, AKP hakkında açılan kapatma davası konusunda net bir tavır takınmadığı gerekçesiyle George Bush yönetimini eleştirdi. “ABD’nin kilit müttefiki ve Ortadoğu’nun en önemli demokrasilerinden biri, kaçınılmaz bir krize doğru kayıyor” görüşünü dile getiren Parris, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da seçim öncesi verdiği sözlerin aksine davranışlar sergilediği görüşünü savundu. 

The Wall Street Journal gazetesince yayımlanan makalesinde AKP hakkındaki kapatma davasını değerlendiren Parris, “Türk Mahkemeleri Halkın İradesine Saygı Göstermeli” başlığını kullandı ve mevcut Anayasa’yı da “modası geçmiş” diye niteledi.

Reformları yapmadı
Parris, Erdoğan’ın seçim öncesi verdiği sözlerin aksine, anayasa dahil ekonomik ve siyasi reformları yapmadığını savunurken, basın ve sivil topluma ilişkin tavrını da eleştirdi. Erdoğan’ın, türban konusunda milliyetçi muhalefet tarafından “prematür” bir kavgaya sürüklenmeye izin verdiğini de vurgulayan Parris şu görüşü ortaya koydu: “Kısacası Sayın Erdoğan, geçen yaz elde ettiği önemli siyasi sermayeyi çarçur etti, o zaman kendisini destekleyen siyasi ve ekonomik çevrelerden uzaklaştı ve Türkiye’yi daha İslamcı bir yere dönüştürmeyi amaçlayan gizli gündem kuşkusunu körükledi. ”
Parris, AKP’nın kapatılması halinde bile Erdoğan’ın “kilit oyuncu” olmayı sürdüreceğini vurgularken “Müslüman dünyasının tek inandırıcı demokrasisi” diye değerlendirdiği Türkiye’nin, AKP’nin kapatılması halinde çok olumsuz etkilerle karşı karşıya kalacaağını öne sürdü. 

Bush yönetiminin AKP’nin kaderine kayıtsız kalmasını “miyopluk” olarak nitelendiren Parris, “Washington, parti kapatmanın, Atatürk’ün Türklerden istediği ‘Batılı’ veya ‘modern’ olmaları ile bağdaşmayacağını açık bir biçimde ifade etmeli” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2008 Pazar 08:54:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
El Salud IP: 78.179.181.xxx Tarih : 18.05.2008 22:20:19

Eski büyükelçinin yorumunu okuyunca; Temmuz 2007 seçimleri sonrasında AKP'nin sivil anayasa sloganı ile heyetler kurup kamplar yaparak yeni anayasa yazma gayretlerinin nedeni ve yaptıkları anayasa taslağını da koşa koşa niye önce ABD'ye götürüp sunum yaptıkları daha iyi anlaşılmış oldu. Tabiki eski ABD elçisi ülkesinin çıkarlarını da hatırlayıp, sözü AKP'nin kapatma davasına getirerek, ülkemizin saygın yargı kurumlarına da aba altında sopa göstermekten kaçınmamış. Yalnız üstadın AKP'nin ajandası ile Atatürk'ün hedefleri arasında benzerlik kurma beceriksizliğini okuyunca, Atatürk'ü bile tanıyamadan Ankara'da nasıl Büyükelçilik yaptığını şaşmamak müümkün değil.