18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çabuk: Saddam'ı Iraklılar yargılamalı

Irak devrik lideri Saddam Hüseyin’in yakalanmasını değerlendiren Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi Songül Çabuk, "Saddam Hüseyin Iraklı. Görüntülerde o şekilde başıyla oynamalar olmamalıydı. Çünkü o kötü de olsa Iraklı bir insan" dedi.

Kendisine yönelik saldırılar ile ilgili olarak ise Çabuk, Allah’a güvendiğini söyledi.

İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi Songül Çabuk, konseyin Saddam Hüseyin’in yargılanması için Iraklılar tarafından bir mahkeme oluşturulmasını isteğini söyledi. Kararı Iraklıların vermesi gerektiğini ifade eden Çabuk, zalim veya iyi olduğuna mahkemenin karar vereceğini, kendi düşüncesinin Saddam’ın iyi olmadığı yönünde olduğunu kaydetti. Saddam Hüseyin’in Irak halkına iyi gözle bakmadığını dile getiren Çabuk, Iraklılara zulüm yaptığını söyledi.

Çabuk, "Şu an mahkeme için oluşturulmuş bir anayasa yok. Geçici konsey, geçici bir yasa ile sanırım yargılama sürecini başlatacaktır. ABD’liler bize mahkemeyi kurmamızı, mahkemenin kurulması halinde Saddam Hüseyin’i bize vereceklerini söylediler. Kurulacak olan mahkemede Türkmenler de temsil edilmeli" dedi.

Saddam Hüseyin’in nerede olduğu ile ilgili soruya Çabuk, "Bugün Bremer ile görüştük. Kendisi bize, Saddam Hüseyin’in Irak topraklarında olduğunu ve asla Irak dışına çıkartılmayacağını söyledi" diye cevap verdi. Saddam Hüseyin’in yakalanmasının ardından yayınlanan görüntüleri değerlendiren Çabuk, görüntüleri hoş karşılamadığını, bunu da konseyde dile getirdiğini söyledi. Çabuk, "O herşeyden önce Iraklı bir insan. Elleriyle, başıyla oynamaları filan güzel değil. Bu şekilde olmamalıydı. Çünkü kötü de olsa o Iraklı bir insan. Iraklılara hürmet lazım" dedi. Konsey üyelerinden bazılarının Saddam Hüseyin ile görüşme yaptığının hatırlatılması üzerine Çabuk, kendisinin görüşme yapmadığını, böyle bir talebinin bulunmadığını söyledi.

Songül Çabulk, kendisine yönelik saldırılar ile ilgili olarak da "Kimseden korkmuyorum. Ben hiç kimse arasında ayrım yapmadan çalışma yapmaya çalışıyorum. ABD’lilerin konsey üyelerine yönelik güvenlik için tedbirleri var ancak ben herşeyden önce Allah’a güveniyorum" dedi.

ERSAN KARAOĞLU-BAĞDAT (İHA)
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2003 Perşembe 13:06:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?