17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Caferiler: Tarikat değiliz

Onları, siyah yas örtüleri içinde zincirlerle kendilerini döverken tanıdık. Zamanla, kanlar içindeki yas görüntüleri, yerini gözü yaşlı tiyatral gösterilere bıraktı.

Caferilik, kimine göre mezhepsiz, kimine göre de tarikat Türkiye Caferileri, tarikat gibi anılmaktan ve mezheplerine yönelik iftiralardan rahatsız. Mezhep ayırımı yapmadıklarını vurgulayan Caferiler, Cumhuriyet ilkelerine bağlı olduklarını vurguluyorlar.

En büyük sıkıntıları ise inançlarının yanlış tanınması. Sağduyularını koruyan Caferiler, tahriklere kapılmayacaklarını söylüyor.

Türkiye Caferileri'nin Lideri Selahattin Özgündüz, gayrimüslim vatandaşların dini kimlikleri muhatap alınırken, Caferiler'e isim takılmasından yakındı. Kendileri için 'Beşinci mezhep', 'mezhepsiz' ve 'kızılbaş' gibi sıfatların kullanıldığına dikkati çeken Özgündüz, 'Bunun sonucu ortam gerginleşir. Bu da ancak ülkemiz üzerinde kötü emelleri bulunan düşmanlarımızın işine yarar' dedi. Selahattin Özgündüz, Caferiler'in de Aleviler gibi asimile edilmek istendiğini ileri sürdü. Geçen hafta sonundaki aşura gününde Türkiye Caferi Federasyonu kurmak istediklerini açıklayan Özgündüz, 'Türkiye'de üç milyon Caferi var. Biz de vergi veriyoruz. Ama okullarda, çocuklarımıza zorunlu ders olarak başka bir mezhep diretiliyor. Çocuklarımız mezheplerini kimden öğrenecek' diye sordu. Özgündüz, camilerde Caferi imamların görev yapmasını istedi.

SABRIN SINIRI VAR

Selahattin Özgündüz'ün kızı Hatice ve eşi Hakan Atam da, 'Dışarıdan öyle görüyorlar ama tarikat değiliz. Caferiyiz, gizli saklı değiliz, ortadayız' diye konuştu. Bağdat ve Kerbela'da 271 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırılarını değerlendiren Türkiye Caferileri'nin Lideri Selahattin Özgündüz, ABD'nin olaylara seyirci kaldığını öne sürdü. 'Sabrın da bir sınırı var' diyen Özgündüz, 'Bu olaylar kime yarar ona bakmak gerek. İsrail'e yaranmak adına Bush yönetimi bunu yaptırdı mı yaptırmadı mı? Irak'ın güvenliğinden ABD sorumluysa bu olayların sorumlusu da onlardır. Kerbela'ya havan topu nasıl girdi? MOSSAD ve CIA parmağı olduğunu düşünüyoruz. ABD özel önlemler almalıydı. İstanbul'da ve Necef'te patlayan bombalar aynı anlayışın ürünüdür' dedi.

Siyah elbise yas ritüeli

Hayatı boyunca türban takmayan Tülay Demirtaş, 'Okuldayken Caferi olduğumu gizlemiştim, ama artık asla. Başımızın açık ya da kapalı olmasının Caferilik ile bir ilgisi yok. Bu tercih meselesi' dedi. Demirtaş, günlük yaşamda normal kıyafetler giydiklerini, sadece yas günü siyaha büründüklerini söyledi.

Birbirleriyle evleniyorlar

Caferiler, çocuklarının mezheplerinin ne olacağı konusunda sorun yaşamamak için genelde birbirleriyle evleniyorlar. Farklı bir mezhepten bir kişiyle evlendiği takdirde sorun yaşanabileceğine dikkati çeken Raziye Kaçan, 'Namazı eli açık kılıyorum, eşim eli bağlı kılınca çocuğum bunun farkını soracak. Anneye daha yakın olduğu için beni örnek alınca, baba sorun yaratacak' dedi. Mezhep ayırımı yapmadıklarını vurgu yapan Azeri Gülistan Özdemirci de, gelinlerinin Hanefi Mezhebi'ne mensup olduklarını söyledi. Özdemirci, 'Farklı mezheplerden kız alıp veririz. Eli açık ya da kapalı, önemli olan Allah'ın huzurunda namaz kılmak' diye konuştu.

Dini inancımı hep gizledim

Türban yasağı nedeniyle açık lisede eğitim gören Raziye Kaçan, din dersinde yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: 'Sınavda din kültürü ile ilgili bir soru sorulmuştu. Sorunun yanıtını bilmediğini ve Caferi olduğumu söyleyince 'Öyle bir mezhep yok' dediler. Bizi yok saymasınlar.'

Alevilik ile Şiilik arasındaki farklar

Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanı Baki Güngör, Alevilik ile Şiilik arasındaki ortak ve farklı noktaları şöyle açıkladı:

  • Şiilik şeriattır, Alevilik tasavvuftur.

  • Dinin şartları 10'dur.

  • Alevilik ile Şiilik arasındaki temel nokta, Ehl-i Beyt ve on iki imamlar sevgisidir.

  • Şiilik'te ikrar ve biat yoktur, Alevilik'te vardır.

  • Şiilik'te tanıklık ve bağlılık vardır, teslimiyet yoktur.

  • Şiilik'te mürşit, muhip, yol, oğlu gibi kavramlar yoktur, Alevilik'te vardır.

  • Şiilik'te tasavvuf ve tarikat yoktur. Bu konuda Sünnilik ile aynı düşünceyi paylaşır.

  • Şiilik'te salt şariat ile bağlı kalır, Alevilik ise şeriat, tarikat, marifet, hakikat aşamalarını kabul eder.

  • Şiilik'te müta çok eşlilik nikahı ve çok evlilik kabul edilirken, Alevilik'te müta nikahı ve çok eşlilik kabul görmez. Tek eşlilik kabul edilir.

  • Şiilik'te zikir, semah ve müziğe ibadette yer verilmez iken, Alevilik'te bunlar ibadetin temel öğeleridir.

  • Şiilik'te dinin şartı 5'tir. Tevhid, adalet, nübüvet, imamet ve meattir. Alevilik'te ise 6'dır. Bunlara velayet inancı eklenir.




    Caferilik nedir?

    Caferilik, Hz. İmam Cafer Sadık (a.s)'ın mezhebine mensup olmak demek. Hz. Resulullah (s.a.v)'dan sonra İslam camiasının önderliğinin ilki Hz. Ali olan on iki imama ait olduğuna inanan Ehl-i Beyt mektebinin ortak ismi. Bu mektebe aynı zamanda İsnaaşeriye, İmamiyye, Şiilik ve Alevilik de deniyor. Bu mektep, Türkiye'de daha çok Alevilik ve Şiilik isimleriyle tanınıyor.




    Şiiliğin dünyadaki yükselişi

    Amerikan Newsweek Dergisi, dünyadaki sayıları 170 milyonu bulan Şiiler'in Ortadoğu'daki dengeleri nasıl etkilediğini ele aldı. Dergi, 'İslam'ın dışlanan mezhebi Şiilik, İran'da yaptığını Irak'ta da yapmak istiyor' yorumunu yaptı. Irak'ta Saddam Hüseyin'in devrilmesiyle nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler'in, yeni bir dini ve politik güç haline geldiği vurgulandı. ABD'nin

    Irak'ta yeni bir dini devlet kurulmasından duyduğu endişe anlatıldı. Şiiler'in tarih boyunca verdikleri politik mücadele gözden geçirildi:

    1918-1921: Iraklı Şiiler, İngiliz Kolonisi'nin işgaline karşı isyanda öncü rol oynadı.

    1968: Laik Baas Partisi, Irak'ta yönetimi ele geçirdi ve Şiiler'i baskı altına aldı.

    1979: İran'da Şii mollalar iktidara geldi.

    1982: İran ordusu, İsrail işgali altındaki Lübnan'a girdi. Hizbullah kuruldu.

    1991: Saddam, binlerce Şii'yi katletti.
  • AKŞAM GAZETESİ
    Yayın Tarihi : 5 Mart 2004 Cuma 02:42:48
    Güncelleme :5 Mart 2004 Cuma 19:19:16


    Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?