18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çakıcı: Helal olsun yine yakalandık

Alaaddin Çakıcı, Avusturya’nın Graz kentinde yakalanarak gözaltına alındı.
İlk gelen haberlere göre, Kaçakçılık Organize Suçlar Daire Başkanlığı’nda oluşturulan bir ekip Alaaddin Çakıcı’nın izini Avusturya’da buldu.


Bilgi hemen Avusturya polisine aktarıldı. Avusturya polisi sabaha karşı Alaaddin Çakıcı’yı gözaltına alıp polis merkezine götürdü.

Ardından kimliği kesinleştirmek için gözaltına alının kişinin parmak izleri Türkiye’ye gönderildi. Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yapılan parmak izi karşılaştırması sonucu yakalanan kişinin Alaaddin Çakıcı olduğu kesinlik kazandı. Gözaltına alındığı sırada Çakıcı’nın üzerinde sahte bir pasaport bulunuyordu. 

'HELAL OLSUN YİNE YAKALANDIK'

Çakıcı, önce kendisini sahte isimle taşıdığı yeşil pasaportla tanıtmaya çalıştı. Ancak avusturya polis timlerinin suçlulara okunan yasal hakkını sayınca Çakıcı itirazından vazgeçti ve “Helal olsun, yine yakalandık” dedi.

KAÇMAYA ÇALIŞINCA POLİS ATEŞ AÇTI

Avusturya güvenlik birimlerinin, ülkenin güneyindeki Graz kenti yakınlarında yakaladığı Alaattin Çakıcı’nın izinin Türkiye tarafından Avusturya polisine bildirildiği ve ardından operasyon yapıldığı öğrenildi.


Çakıcı operasyonunu yakından izleyen üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Çakıcı’nın yakalanacağını anlayınca kaçmaya çalıştığını ve EKO-COBRA timinin uyarı ateşi açtığını söyledi.


Bu arada, Çakıcı’nın Faik Meral adına düzenlenmiş sahte pasaport ve nüfus cüzdanı taşıdığı, İtalya’ya gitmek isterken kendisine Viyana’da lokanta çalıştıran bir Türk işadamının eşlik ettiği bildirildi.

SORULMADAN HER ŞEYİ ANLATTI

Avusturya Federal Kriminal Dairesi (BK), Türkiye’de organize suç örgütü elebaşısı olduğu iddiasıyla aranan Alaattin Çakıcı’nın yakalandığı sırada ’’heyecanlanıp, sormadan her şeyi anlattığını’’ bildirdi.


Avusturya Federal Kriminal Dairesi tarafından Çakıcı’nın yakalanmasına ilişkin basına yapılan yazılı açıklamada, Çakıcı’nın ülkenin güneyindeki Graz kenti yakınlarında İtalya’ya gitmek üzereyken, ’’EKO-Cobra’’ adlı antiterör timleri tarafından dün TSİ 19.00’da yakalandığı kaydedildi.


Güney otoyolu üzerinde yapılan genel bir arama sırasında dikkat çeken Çakıcı’nın önce sahte kimlik belgelerini gösterdiği, polis tarafından gözaltına alınınca gerçek kimliğini açıklayıp, Türkiye’den kaçış nedenlerini tüm detaylarıyla anlattığı bildirildi.
Kriminal Dairesi yetkilileri, ’’Çakıcı’nın yakalanmasına Avusturya polisi kadar Avusturya’daki Türk irtibat görevlilerinin de büyük katkısı olduğunu’’ kaydettiler.

BAKANLIK DA DOĞRULADI

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de organize suç örgütlerinin ele başlarından olduğu iddiasıyla aranmakta olan Alaattin’in Çakıcı’nın hakkında devam eden davaların tamamlanma ve hüküm verilme aşamasında mayıs ayında yurtdışına kaçtığı hatırlatıldı.


Çakıcı’nın yakalanması için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Avrupa çapında bir çok polis teşkilatı ile işbirliğine girdiği belirtilerek, şöyle denildi:


’’Avusturya Polisi ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda, anılan şahıs 14 Temmuz 2004 tarihinde saat 19.30 sıralarında Avusturya’nın Graz şehrinde yakalanarak ele geçirilmiştir.


Alaattin Çakıcı’nın yakalandığı esnada üzerinde başka bir kişi adına düzenlenmiş yeşil bir Türk pasaportunun bulunduğu tespit edilmiştir.
Bahse konu şahsın ülkemize iadesine ilişkin olarak Adalet Bakanlığımız nezdinde gerekli girişimlere başlanılmıştır.’’

YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİYOR?

Resmi adı "Hususi Pasaport" olan yeşil pasaportlar şu kişilere verilebiliyor:
"Yasama görevinde bulunan eski milletvekilleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C.Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman..." Bu kişilerden emekli olanlar ve istifa nedeniyle görevlerinden ayrılanlara da yeşil pasaport veriliyor.

Yurt dışına kaçışı ile Beşiktaş kulübünü sarsan Aladdin Çakıcı sahte pasaportla bir yata binip Yunanistan’a geçmişti.


ALAATTİN ÇAKICI’YA DAİR..

Spor ve finans dünyasında skandal ilişkiler içerisinde bulunduğu ortaya çıkan, devletin, toplum yaşamı için oluşturduğu tehlikeyi önlemekte aciz kaldığı Alattin Çakıcı yasadışı bir şekilde yurtdışına çıkışında “profesör” kimliğini de kullandı.

Karagümrük Spor Kulübü’nün kurşunlanmasıyla ilgili Yargıtay kararının çıkmasının ardından verdiği adreste bulunamayan ve yurdışına kaçtığı anlaşılan Alaattin Çakıcı daha önce de profesör kimliği kullanmıştı.

Yatıyla yurtdışına kaçırdığı iddiasıyla gözaltına alınan “Brutus” adlı yatın sahibi ve kaptanı Mehmet Salih Hantal’ın DGM’ye verdiği ifadeye göre, kaçışında kendisini “profesör” olarak tanıtan Çakıcı, bunu ilk kez yapmıyor.

Alaattin Çakıcı Türkiye’den çıktıktan sonra dünyanın dört bir yanını değişik mesleklerden kişilerin pasaportlarını kullanarak gezdi. Birçok ülkede çeşitli adlarla düzenlenmiş pasaportlarla hiçbir engele takılmadan rahatlıkla dolaşan Çakıcı`nın, kaçak olarak yaşadığı süre içinde en az 10 pasaport kullandığı ortaya çıkmıştı.

Sahte pasaport kullanarak dolaşım rahatlığından yararlanan Çakıcı, yakalanmadan önce Fransa’ya Nedim Acar adına düzenlenmiş kırmızı bir pasaportla girdi ve burada yakalandı.

1998 yılında Fransız-Türk ve Alman istihbarat birimleri işbirliğiyle Fransız polisi tarafından sonuçlandırılan operasyonla yakalanan Çakıcı’nın üzerinden Nedim Acar adına düzenlenmiş diplomatik pasaporttan başka Nuri Ayyıldız, Seyfi Karaca ve Prof.Dr. Ömer Kamil Doğan isimlerine düzenlenmiş pasaportlar da çıktı.

Kartal Devlet Hastanesi Göz Kliniği Şefi Prof.Doğan’ın pasaportunda 10 yıllık Amerikan vizesi bulunuyordu, Türkiye’de eşinin ve kendisinin pasaportunu çaldırmıştı. Çakıcı, 29 Temmuz 1997’de ABD’den Kanada’ya geçti ve tam bir ay sonra aynı pasaportla Malezya’ya gitti.

Seyfi Karaca adına düzenlenmiş pasaportunu sadece ABD’de kullanan Çakıcı Kanada’ya kardeşinin pasaportuyla geçti.

Nuri Ayyıldız ismiyle kullandığı sahte pasaportta mesleği “Ekonomist” olarak gösterilen Çakıcı, bu pasaportu 1992 yılından 1994’ün 29 Eylül’üne kadar kullandı. Bu pasaportla başta Singapur olmak üzere uzakdoğu ülkeleri, Amerika, Almanya, Macaristan, Bulgaristan, İtalya ve İngiltere’ye birkaç kez gidip kaldı.

Çakıcı, Ömer Kamil Doğan adına düzenlenmiş sahte pasaportla ise bu kez “Profesör Doktor” olarak nerdeyse dünya turu yaptı. Çakıcı bu pasaportla da 29 Ekim 1997 ile 18 Nisan 1998 arasında Malezya, Güney Afrika, Arjantin, Uruguay, Peru, Şili, Japonya, İtalya ve Bahama Adaları’na gitti.

KENTHABER
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2004 Perşembe 11:36:12
Güncelleme :15 Temmuz 2004 Perşembe 16:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?