18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çalıntı mal alana 3 yıl hapis

1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni TCK, hırsızlık malı satanların ‘bilmiyordum’ mazeretini geçersiz kılacak. Halen 512’nci madde olarak düzenlenen yasaya göre 7 gün olan taban ceza, 165 numarayla düzenlenen yeni TCK’da 6 aya çıkarılıyor. Her iki yasada üst sınır yine 3 yıl.

YENİ TCK, çalıntı malı bilerek alanların beraat etmelerini zorlaştırıyor. Kuyumcular Odası’nın üyelerine ‘dikkatli olun’ uyarısı yapmasına neden olan, 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni yasada mevcut yasadaki ‘bilerek’ sözcüğünün kaldırılması evinde ya da işyerinde çalıntı mal çıkan kişiye mahkumiyet yolunu açabilecek.

Mevcut yasaya göre bugüne kadar hırsızlık malını satın alan kişinin ‘bilerek’ aldığının tespiti çok güç olduğundan, bu konuda açılan davaların yüzde 99’u beraatle sonuçlanıyordu. Yeni yasayla evinde, üstünde ya da işyerinde çalıntı mal çıkan kişinin beraat etmesi güçleşiyor, mahkumiyet riski artıyor. Halen 512’inci madde olarak düzenlenen yasaya göre 7 gün olan taban ceza, 165 numarayla düzenlenen yeni TCK’da 6 aya çıkarılıyor. Her iki yasada üst sınır yine 3 yıl.

Hukukçular, mevcut ceza kanununda olduğu gibi yeni TCK’da da ‘bilerek’ sözcüğü kalksa dahi ‘bilmeden satın alan’ kişiyi mahkum etmenin mümkün olmadığını savunuyor. Bir Cumhuriyet Savcısı bu durumu, ‘Hukukta mantıksızlık olmaz. Yeni yasa sonucu pek değiştirmez ama yeni yasaya göre ortaya konulacak bir içtihat, yeni süreci yönlendirebilir’ diyor. 3 yıla kadar hapis cezası öngören yasaya göre ilk etapta sanığın para cezasıyla kurtulması mümkün olsa da çalıntı mal alma suçunu alışkanlık haline getirdiği tespit edilen kişi yasa uyarınca 1 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına mahkum edilebiliyor.

KUYUMCU ZORDA

İstanbul Kuyumcular Odası’na bağlı 7 bin kuyumcu bulunduğunu belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Ahmet Karbeyaz ise ‘Bu yasanın hırsızlığı önleyici hiçbir özelliği bulunmuyor. Bir tarafı düzeltelim derken bir tarafı mağdur ediyorlar. Kuyumcular, altın satmak isteyen tanımadığı kişilerden ‘altın satabilir’ kağıdı isteyeceklerdir. Bu durum vatandaşı da zor durumda bırakacaktır’ dedi.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı 09:15:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?