17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Camide para toplamaya son

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, artık camilerde cemaatten para toplanmayacağını söyledi. Bugüne kadar halktan toplanan yardımlarla ihtiyaçları giderilen camiler için yeni projelerinin bulunduğunu belirten Aydın

“Bir süre sonra camilerde para toplama işine son vereceğiz. Bu parayı istemek görevlilerimiz için de kolay olmuyor, onları bu sıkıntıdan kurtaracağız.” dedi.

Platform Adana’nın davetlisi olarak Adana’ya giden Bakan Aydın, din hizmetini bir kamu hizmeti olarak gören devletin bu konuda yeterince kaynak ayırdığını, ancak camilerle ilgili ayrıca bir kaynak için genel bütçeye yaslanmayı doğru bulmadıklarını bildirdi. Aydın, camiler için para toplamanın görevlilerini de huzursuz ettiğini vurgulayarak, “İnşallah bir süre sonra camilerde para toplama işine son vereceğiz. Vatandaşlardan yardım isteme gereği duyulmayacak.” diye konuştu. Camilerin ihtiyaçlarını gidermek için başka imkanlara yöneldiklerini ifade eden Aydın, bu konuda vakıf imkanlarının bulunduğunu, bu vakıfların bir kısmının daha da geliştirilip sorunu çözüme kavuşturacaklarını kaydetti. Mehmet Aydın, camilerle ilgili bir başka sıkıntının ise nüfusu az olan küçük yerleşim birimlerinde yeterinden fazla cami bulunması olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Bu konuda ciddi bir planlama yapıyoruz. Özellikle eski şehirlerimizde din hizmeti vakıflarla, o mahallede oturanların katkılarıyla görülüyordu. Biz bu yerlere devlet memuru olarak din görevlisi atıyoruz. 2-3 cemaatin bulunduğu camilere imam atamayacağız, mevcutlarını da geri çekiyoruz. Özellikle birbirine çok yakın olan camilerin görevlilerini geri çekip, bunları büyük camilerde ihtiyaç duyulan yerlere veriyoruz.”

Aydın, yeni cami yapma kriterlerini de açıkladı. Aydın, “İhtiyaç olmayan yere cami kurulmasını önermeyeceğiz. Yeni kriterler belirledik, bir yerleşim birimindeki camiye, sağlığı yerinde yaşlı bir vatandaşımız 15 dakikada rahatça yürüyerek ulaşabilecek. Bunun dışında aynı yerde bir başka camiye gerek yok. Zaten birçok vatandaşımızın aracı var.” dedi. Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın içinde imam ve müezzinlerin de bulunduğu 20 bin kadroya ihtiyacı varken cemaati az olan camilere görevli atamanın lüks olacağını kaydetti.

Kadın hakları ile ilgili hutbe

Aydın, Türkiye’nin gündeminden düşmeyen ve sık sık basına konu olan töre cinayetlerine değinirken, İslam’da cinayetin her çeşidinin haram olduğunu hatırlattı. Aydın önümüzdeki haftalarda camilerde kadın hakları ile ilgili hutbe okunacağını da duyurdu. Aydın, “köktendincilik” konusuna değinirken de bu sözcüğün her zaman yerinde kullanılmadığını bildirdi. Bazı ülkelerde köktendinciliğin “siyasi bir proje ile yola çıkan ve kendisini de dine dayandıran kadro” anlamına geldiğini dile getiren Aydın, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ortamı içerisinde köktendincilik tehlikesi olduğunu söylemek Türkiye’de sosyolojiyi, Türkiye’nin inanç coğrafyasını çok iyi bilmemek anlamına geliyor.” Aydın, hiç gereği yokken bazen “irtica” lafının da ortaya atıldığına dikkati çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı: “İrtica sahaya sıçradı’ diyorlar. Altında ne var diye bakıyorsunuz, iki vatandaşımız (Burada cuma namazı kılınacak yer var mı?) diye sormuşlar. Oysa, insanların dindarlıklarının gereklerini yerine getirmelerinin köktendincilikle, siyasal İslam’la ilgisi yoktur. Bu konuda duyarlı olmamız lazım.”

ZAMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 03:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?