22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Çanakkale Zaferi'ni kutluyoruz

Çanakkale Zaferi'nin 90. yıldönümü, Çanakkale ve İzmir'de de çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Dünyadaki siyasi gelişmeleri değiştiren zafer için Çanakkale'deki ilk tören bugün saat 08.45'te Cumhuriyet Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayacak. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak. Alandaki töreni 18 Mart Stadı'ndaki etkinlikler izleyecek.

Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bayrağa Çanakkale'de yaşanan kahramanlığı simgeleyen altın madalyayı asacaklar. Ardından, Vali Kamçı ve beraberindekiler halkın bayramını kutlayacak. Günün önemiyle ilgili konuşmalar ve stattaki kutlamalar geçit töreniyle noktalanacak.

18 Mart Stadı'ndaki törenlerle birlikte, Hasan Mevsuf, Kumkale ve Hastanebayırı şehitliklerinde de ayrı törenler yapılacak.

Çanakkale Zaferi nedeniyle Gelibolu Yarımadası'ndaki Çanakkale Şehitler Anıtı'nda da ayrı bir tören düzenlenecek.

Buradaki törene Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile bazı bakanların katılması bekleniyor.

Düzenlenen programa göre Başbakan Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca gerçekleştirilen yeni düzenlemelerin açılışını yapacak. Gece düzenlenecek etkinliklerde mehteran bölüğünün gösterisi ve fener alayları yer alacak.

Başkentte Çanakkale Gecesi

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in oğlu Tolga Örnek'in yapımcısı olduğu Gelibolu Belgeseli'nin ikinci galası Ankara'da yapıldı. Gösterime çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Armada Alışveriş Merkezi'ndeki gösterim öncesinde düzenlenen resepsiyona Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, kuvvet komutanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonun ardından davetliler, Gelibolu Belgeseli'ni seyrettiler. Belgeselin senaryosunu yazan Tolga Örnek, aynı zamanda yapımcılığını üstlendi ve yönetti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök gazetecilerle sohbetinde Çanakkale Savaşı'nın ulusal Kurtuluş Savaşı'nın habercisi olduğunu belirterek ''Bu savaşta Osmanlı Devleti'nin uzun süren gerilemesinin ardından bir bilinç yükselmesi yaşanmıştır'' diye konuştu.

Özkök, Çanakkale Savaşı sırasında boğaza döşenen mayınların rüzgârla birlikte yön değiştirdiğini belirterek ''Oysa o bölge mayına da elverişli değil. Bu konuda bir emir de yok. Ama mayınlar döşeniyor ve rüzgârla birlikte yön değiştirip savaşın kaderini değiştiren sonuçlar yaratıyor. Sanki ilahi bir güç orada Türk milletine yardım ediyor'' değerlendirmesini yaptı.
...
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 12:06:14
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 15:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?