30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Çankaya'da pazar mesaisi

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. El Sabah, ilk olarak Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile biraraya geldi. Görüşmeler sonucunda bir deklarasyon yayımlandı.

Kuveyt Havayolları'na ait Boeing 747 tipi bir uçakla gelen El Sabah, Esenboğa Havaalanı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandı.

Karşılama töreninde ayrıca, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara'da görev yapan Arap ülkelerinin temsilcileri ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Törenin ardından büyük VIP salonunda bir süre dinlenen El Sabah, daha sonra Gül ile birlikte apronda hazır bulunan araca binerek havaalanından ayrıldı.

Kuveyt Emiri El Sabah daha sonra, Cumhurbaşkanı Gül ile Çankaya Köşkü'nde biraraya geldi.

El Sabah ile Cumhurbaşkanı Gül arasında yapılan görüşmelerin ardından "Türkiye Cumhuriyeti ile Kuveyt Devleti Arasındaki İşbirliğine Dair Ortak Deklarasyon" yayımlandı.

Deklarasyonda, Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerin son yıllarda önemli ivme kazandığına işaret edilerek, bu ilişkilerin her alanda daha da ileri götürülmesinin amaçlandığı belirtildi.

Ortak deklarasyona göre taraflar, iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konularda daha yoğun istişare ve işbirliği yapılması, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin düzenli hale getirilmesi, iki ülke arasında terör ve suçla mücadele alanındaki mevcut işbirliğinin artırılarak sürdürülmesi konularında görüş birliğine vardı.

İk ülke ayrıca, askeri ve savunma sanayi alanlarında işbirliği yapacak ve bu çerçevede, ilişkilerin hukuki altyapısını oluşturacak, "Askeri İşbirliği Çerçeve Anlaşması"na ilişkin müzakereler en kısa sürede sonuçlandırılacak.

Kuveyt ve Türk firmalarına kolaylık 






















Tarafların ekonomik konulara ilişkin mutabık kaldığı bir dizi hususa da yer verilen deklarasyona göre, Kuveyt firmalarının Tükiye'de, Türk firmalarının da Kuveyt'te daha fazla yatırım yapmaları teşvik edilecek, bu alanda karşılaşılan tüm engeller ortadan kaldırılacak.

Her iki ülke işadamları arasındaki temasların artırılması özendirilecek. Taraflar arasındaki kara, deniz, demir ve hava yolu ulaşım imkanlarının artırılması için gereken tedbirler alınacak.

Bunun yanı sıra, taşımacılık sektöründe karşılıklı olarak transit geçişleri kolaylaştırıcı önlemler alınması hedeflenecek.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin hukuki altyapısının tamamlanması amacıyla, ihtiyaç duyulan anlaşmaların en kısa sürede imzalanması için çalışmalar sürdürülecek.

Karma Ekonomik Komisyon ve İş Konseyi toplantıları daha sık düzenlenecek, ayrıca karşılıklı ticari fuarlar düzenlenmesi desteklenecek.

Deklarasyonda, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için işadamlarına vize kolaylığı sağlanacağı, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın süratle sonuçlandırılması için tarafların çaba göstereceği ve iki ülkenin enerji alanında istişare ve işbirliği yapacakları da kaydedildi.

Eğitim ve kültür konularına ilişkin olarak da taraflar, Türk ve Kuveyt kültürel zenginliklerini daha etkin tanıtmak amacıyla Türkiye'de ve Kuveyt'te karşılıklı olarak kültürel etkinlikler düzenlemeyi karara bağladı.

Türk üniversiteleri ve Kuveyt Üniversitesi arasında işbirliğinin artırılacağının belirtildiği ortak deklarasyonda, Kuveyt Üniversitesi'nde Türkoloji Kürsüsü'nün açılmasının destekleneceği de ifade edildi.

Kuveyt Emiri'nin heyetinde, Dışışleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı ve Elektrik, Su İşleri ve Petrol Bakanı da bulunuyor.

El Sabah, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de yarın görüşecek.

Ziyaretin İstanbul ayağında ise Gül, El Sabah ve iki ülke işadamlarının katılımıyla 2 Nisan Çarşamba günü Türkiye-Kuveyt İş Forumu Toplantısı yapılacak.

Kuveyt Emiri El Sabah, temaslarının ardından 5 Nisan Cumartesi günü Türkiye'den ayrılacak.

Ziyaret, 1997 yılında 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Kuveyt'i ziyaretinden bu yana Türkiye ile Kuveyt arasında Devlet Başkanı düzeyindeki ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği

Abdullah Gül, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah ile baş başa görüşmelerinin ardından El Sabah onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi.

Yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmaya, "Aziz kardeşim" diye hitap ettiği Kuveyt Emiri El Sabah'ı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı.

Türkiye ve Kuveyt arasındaki köklü ve tarihi ilişkilerin özellikle son yıllarda ivme kazandığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu ilişkilerin her alanda daha da ileri götürülmesine ve çeşitlendirilmesine özel önem verildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Kuveyt arasında bugün görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmalar, mutabakat muhtırası ve kabul edilen işbirliği mutabakatınında bu iradenin göstergesi olduğunu vurguladı.

"Bölgemiz yine zor bir dönemden geçmektedir" diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sorunların çeşitlendiğini ve birbiriyle irtibatlı hale geldiğini belirtti.

Gül, Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ülkede ve bölgede istikrar ortamına katkı sağlayacak bir şekilde sonuçlanması dileğini de yineledi.

Gül, "Terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması tehdidi de ülkelerimiz için ortak kaygı yaratmaktadır. Terörden çok çekmiş bir ülke olan Türkiye, halen teröre kurban vermektedir. Bu tehditlere karşı koymak için uluslararası dayanışma ve işbirliği şarttır" dedi.

"İstikrarsızlık, şiddet ve ihtilaf ortamı bölge halklarına sadece acı ve üzüntü getirmektedir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, ihtilafların sağduyu ve uzlaşı yoluyla çözümlenmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

"Türkiye-Kuveyt ilişkileri mükemmel"

Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerin ulaştığı düzeyi "fevkalade memnuniyet verici" olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında siyasi alanda da mükemmel ilişkiler olduğunu belirtti.

Ekonomik ve ticari alanda mevcut olan geniş potansiyeli hayata geçirmek ve proje bazında somutlaştırmak hususunda iki tarafta da kuvvetli siyasi irade olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'de son yıllarda yapılan köklü reformlar neticesinde makro ekonomik istikrar sağlandığını ifade etti.

Yatırımlar için elverişli koşulların da oluştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu çerçevede, Kuveyt'in, Türkiye'nin sunduğu yatırım imkanlarından daha fazla pay almasını istiyoruz" dedi.

Kuveyt'i bölgesinde bir ekonomi ve finans merkezi haline getirme yolunda yürütülen çalışmaların takdirle izlendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türk firmalarının Kuveyt'te daha fazla iş üstlenmelerinin istendiğini de belirtti.

El Sabah: "Kuveyt'in işgalinde Türkiye yanımızdaydı"

Kuveyt Emiri El Sabah da konuşmasına, Türkiye'de bulunmaktan duyduğunu memnuniyeti belirterek başladı.

El Sabah, ziyaretin iki dost ülke arasında özellikle ekonomik, ticari ve yatırımla ilgili değişik alanlarda ortak yardımlaşma temellerini geliştirmeyi, her iki tarafın menfaatleri doğrultusunda gelişme sürecini ileriye taşımayı, iki dost ülkedeki deneyim ve potansiyellerden yararlanmayı hedeflediğini vurguladı.

El Sabah, "Politik görüşlerimizve ayrıcalıklı ikili ilişkilerimiz ile çeşitli imkanlarımız ve ortak menfaatlerimiz iki dost ülke arasındaki ilişkiler açısından olumlu unsurlar olarak yer almakta ve ortak yardımlaşma temellerini özendirmektedir" dedi.

Kuveyt devletinin maruz kaldığı Irak saldırısı sırasında "dost ülke"Türkiye'nin, Kuveyt devletinin yanında yer aldığını hatırlatan El Sabah, "Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden tehlike ve ortamlara karşı koyabilmek ve mücadele etmek için, her iki ülkenin koordinasyon ve karşılıklı istişare içinde olması gerekmektedir" dedi.

Konuk Emir, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül'ü, Kuveyt'te ağırlamaktan duyacağı mutluluğu dile getirdi.

Ekonomik ilişkiler artıyor

Türkiye ile Kuveyt arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda artış eğilimi gösteriyor.

Türkiye'nin, Kuveyt'e 2000 yılında 73 milyon 419 bin 533 dolarlık ihracatı, 2001 yılında 104 milyon 768 bin 916 dolar, 2002 yılında 139 milyon 36 bin 814 dolar, 2003 yılında 165 milyon 940 bin 762 dolar, 2004 yılında 265 milyon 777 bin 153 dolar, 2005 yılında 210 milyon 349 bin237 dolar, 2006 yılında 219 milyon 16 bin 823 dolar, 2007 yılında da 221 milyon 149 bin 547 dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin Kuveyt'e ihraç ettiği başlıca ürünler arasında demir-çelik ve plastik eşya, elektrikli makine ve cihazlar, tekstil ürünleri ve gıda maddeleri yer alırken, başlıca ithal ürünleri ise organik kimyasallar ve plastik ürünlerinden oluşuyor.

Türk firmaları Kuveyt'te çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Türk müteahhitlik firmalarınca 1972-2000 yılları arasında Kuveyt'te üstlenilen işlerin toplam tutarı 492 milyon ABD Doları düzeyinde gerçekleşirken, 2004 yılından sonra bu ülkede faaliyet gösteren inşaat firmalarının sayısında ciddi artış oldu.

Türk müteahhit firmaları Kuveyt'te taşeron olarak 109 milyon dolar tutarında ana okulu yapımı ve altyapı işleri üstlenmiş bulunuyor.

TEKFEN firması ile Kuveyt Petrol Şirketi arasında 2005 yılında petrol tankları yapımı amacıyla da kapsamlı bir iş sözleşmesi imzalanmıştı.

Türk şirketlerinin, Kuveyt'te önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi öngörülen büyük projelerde yer almaları bekleniyor.

Kuveyt yatırımları

Kuveyt şirketleri de Türkiye'de genel olarak, finans, gayrimenkul, ticaret ve endüstri alanında faaliyet gösteriyor.

Son dönemde Türkiye'deki özelleştirme ve şirket satın almalarına daha fazla ilgi gösteren Kuveyt firmalarının Türkiye'deki yatırımı 4 milyar dolara yaklaşmış bulunuyor.

Gül, Erdoğan'ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti.
Görüşme, Pembe Köşk'te basına kapalı olarak gerçekleşiyor.

Cumhurbaşkanı Gül, daha önce, TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin liderleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmişti.

AA/CNN
Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 23:52:55
Güncelleme :31 Mart 2008 Pazartesi 10:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?