18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Cari açık uyarısı

Japon Kredi derecelendirme kuruluşu JCR’nin kıdemli analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye’nin Cari İşlemler açığının hızlı bir artış içinde olduğunu ifade ederken, ’’cari işlemler açığı sürdürülemez bir düzeye ulaşmak üzere’’ dedi.
Tamura bu arada, kaygıların giderilmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceğini söyledi. 
Yoshihiko Tamura, Cari İşlemler Açığı’nın sürdürülemez düzeye ulaşmasından önce gerekli önlemlerin alınabileceğini belirtti.
Açığın ortaya çıkaracağı ciddi bir durumu engellemek için, ekonomik büyümenin biraz yavaşlatılmasının gerekebileceğini belirten Tamura, ’’TL’nin değer kaybı, faiz oranlarındaki yükseliş ve ekonomik büyümedeki yavaşlama ile birlikte çalışabilir’’ şeklinde konuştu.
Tamura, Hükümet’in reform programına sadık kalması halinde, yüksek Cari İşlemler Açığı’ndan kaçınılabileceğini vurguladı.

YENİ STAND BY GEREĞİ...

Bu arada Türkiye’nin IMF’ye, 2005 yılında 7.8 milyar dolar, 2006 yılında da 10.7 milyar dolar borç geri ödemesi olduğunu hatırlatan Tamura, yeni bir Stand By anlaşmasının, piyasalara güven vermek açısından zorunlu olduğuna işaret etti.
Yeni Orta Vadeli Ekonomik Program, IMF ile 2005 sonrası ilişkiler ile Avrupa Birliği’nin vereceği müzakere tarihinin de önemine dikkati çeken Tamura, Cari İşlemler Açığı’nın yanı sıra bu faktörlerin de, Türkiye ekonomisini etkileyecek faktörler olduğunu belirterek, bunların yakından izleneceğini bildirdi.

-’’KAYGILAR GİDERİLİRSE KREDİ NOTU YÜKSELİR...’’

Yoshihiko Tamura, ekonomideki bu kaygıların giderilmesi sonucu, Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceğini vurguladı.
JCR, en son Mart ayında, Türkiye’nin B(+) olan notunu teyit ederken, görünümü pozitife çevirmişti.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 13:29:16
Güncelleme :26 Ağustos 2004 Perşembe 13:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?