19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Çeçen eylemcinin görüntüleri yayınlandı

Kuzey Osetya’daki okul eylemine karıştığı ileri sürülen bir kişinin yakalanmasının ardından ilk görüntüleri yayınlandı. Daha önce yakalandığı açıklanan üç kişiden biri olan Çeçen’in eyleme ’yardım ve yataklık ettiği ileri sürülüyor. Yakalanan Çeçen’in korku içerisinde, ’’ben ateş etmedim. Yemin ederim ateş etmedim. Yaşamak istiyorum’’ diye bağırması dikkat çekti.

Ölü sayısı artmaya devam ediyor

Kanlı biten Rusya’daki rehine eyleminde ölü sayısı artıyor. Kuzey Osetya’nın Vladikavkaz Morgu’ndan yapılan açıklamada, morga getirilen ceset sayısının 394’e ulaştığı belirtildi.

Ölenlerin yarıya yakınının çocuk olduğu açıklandı. 248’i çocuk 448 kişi ise hala tedavi altında bulunuyor.

Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Kazbek Dzantiev’in de istifa ettiği belirtildi.

AP: "En az 350 kişi öldü"

Associated Press haber ajansı da Rusya’daki rehine krizinde eylemciler dahil en az 350 kişinin öldüğünü açıkladı.

Ölenlerin kimlikleri tespit edildikçe listeler halinde ilan ediliyor. Aileler kayıp yakınlarını bulmak için hastane ve morg kapılarında bekliyor.

Ölenler toprağa veriliyor

Operasyon sırasında ölenler için cenaze töreni düzenlendi. Ölenler toprağa verilmeye başlandı.

Teröristlerin sayısı kesinleşmedi

Eylemi gerçekleştiren teröristlerin sayısı ise kesinleşmedi. Rus yetkililer, çıkan çatışmalarda 35 teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülen teröristlerin 10’unun Arap kökenli olduğu, üç teröristin yakalandığı, dördünün de arandığı belirtiliyor.

Rus televizyonunun iddiası

Rus ORT televizyonu da eylemi düzenleyen teröristler arasında ’’Kazaklar, Çeçenler, Araplar, İnguşlar ve Slavlar’’ olduğunu ileri sürdü.

Rus televizyon kanalının haberine göre, yetkililer, eylem düzenleyen grubun 32 kişiden oluştuğunu ve tümünün öldüğünü belirtti.

Özerk Kuzey Osetya Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı ise operasyonun başarısız olduğunu kabul ederek istifa etti. Bakanın istifası kabul edilmedi.

Eylemi kim finanse etti?

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Rus istihbarat yetkilisi, ITAR Tass haber ajansına yaptığı açıklamada eylemi El Kaide üyesi Ebu Ömer Es Seyf’in finanse ettiğini, eylemin planlayıcısının ise Çeçen lider Şamil Basayev olduğunu ileri sürdü.
Hastane yetkilileri: "Çocuklar sakat kalabilir"

Yaklaşık 250 çocuğu tedavi edildiği belirtilen hastane yetkilileri, ’’ancak tedavi ettiklerimizin birçoğu sakat kalacak, bazıları kör kalacak’’ dedi.

Beslan halkı: "Ölü sayısı 600 olabilir, ama gizleniyor"

Baskının ardından kaybolan kız kardeşini arayan bir kişi, ’’bu kasabadaki herkes, yakınlarından mutlaka bir kişiyi kaybetti. Televizyonlara çıkan yetkililer yalan söylüyor, 600 ölü olabilir’’ görüşünü savundu.

Yakındaki Vladikavkaz kentinde, merkez hastane morgunun önünde, yakınlarını arayanların oluşturduğu uzun bir kuyruk göze çarpıyor.

Putin’i yardım etmemekle suçluyorlar

Yakınlarını kaybetmenin acısını yaşayan Beslan halkı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçluyor. Halk, ’’Putin sabah erkenden, karanlıkta buraya geldi. Hiç birimizle görüşmedi, hiç birimiz de onu göremedik" diyerek sitem etti.

Aileler spor salonunda

Rusya’da güvenlik güçleri, ailelerin, 300’den fazla rehinenin öldüğü spor salonuna girmesine izin verdi.

Spor salonunda duvarlar delik deşik, basketbol potası erimiş, dolaplar çevreye saçılmış. Binanın çatısı ise tamamen çökmüş.

Kuzey Osetya’nın Beslan kentindeki rehine olayında en çok can kaybı bu binada oldu. Binden fazla rehine burada tutuldu ve patlamalar gerçekleşti.

Rus güvenlik güçleri içerdeki patlayıcıları temizledikten sonra ailelerin spor salonuna girmesine izin verdi.

Rehin tutulan kişilerden birinin yakını "yaralı kurtulan kardeşim burada potanın altında oturuyormuş. Yetişkin rehinelere salon zeminini kaldırtmışlar. Alttan silahlar çıkmış. İlk patlama burada olmuş. İkinci patlamadan sonra alevler yükselmiş" dedi.
aa
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2004 Pazartesi 12:24:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?