17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çeçenistan Devlet Başkanı öldürüldü

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'deki Dinamo stadyumunda, 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin yıldönümü olan "zafer bayramı" kutlamaları sırasında meydana gelen patlamada Çeçenistan Devlet Başkanı Ahmed Kadirov'un da öldügü bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çeçenistan Devlet Başkanı Ahmed Kadirov'un öldüğünü doğruladı.

Rus Ria Novosti ajansı, Putin'in, Kadirov'un Çeçenistan'ın başkenti Grozni'deki patlamada öldüğünü doğruladığını duyurdu.

Rus İnterfaks ajansı, Rusya İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Grozni'deki Dinamo stadyumunda meydana gelen patlamada yaralanan Kadirov'un hayatını kaybettiğini duyurmuş, Çeçenistan'daki Rusya yanlısı yönetimden bir yetkili ise yaşadığını söylemişti.

İlk gelen haberlerde, ölenlerin arasında Çeçen grupların tanımadığı Rusya yanlısı Devlet Başkanı Ahmed Kadirov ve Çeçenistan’daki Rus birliklerinin komutanı Valeri Baranov da bulunduğu bildirildi. Ancak Rus Itar Tass ajansı, Çeçen yönetimine dayanarak verdiği haberde, Kadirov’un ve Baranov’un öldüğü iddialarını yalanladı. Çeçen yetkili Ziad Sabsabi, “Bana gelen bilgiye göre, Kadirov orta derecede yara aldı, ancak hayati tehlikesi bulunmuyor” dedi.

Rus haber ajansları, törenler sırasında meydana gelen şiddetli patlamada ölü ve yaralı sayısının fazla olabileceğine dikkat çekerken, yaralılar arasında Kadirov'un yanı sıra Çeçenistan'daki Rus askerlerinin komutanı General Valeri Baranov'un da bulunduğunu duyurdular.

Bir görgü tanığı, patlamanın stadyumdaki VIP bölümünde meydana geldiğini söylerken, olay yerine çok sayıda güvenlik ve kurtarma ekibi gönderildi.

İtar-Tass, ölü ve yaralı sayısı hakkında kesin bilgi olmadığını duyururken, şu ana kadar en az 10 kişinin ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
Rus televizyonları, kurtarma ve yardım görevlilerinin stadyumda yaşanan panik sırasındaki çalışmalarının görüntülerini yayınladı.

Patlamanın ardından Dinamo Stadyumu boşaltıldı. Yetkililer stadın boşaltılmasının ardından patlamamış ikinci bir mayının daha bulunduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırının arkasında Çeçen ayrılıkçılar olduğunu belirtti.

Rusya ayrılıkçı Çeçenlerle 1990'lı yıllardan beri savaş içinde. Moskova, Grozni'yi merkezî yönetime bağlamış olsa da hem Çeçenistan'da hem de Rusya'nın diğer bölgelerinde saldırılar devam ediyor.

ÇELİŞKİLİ HABERLER

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'deki Dinamo stadyumunda meydana gelen patlamayla ilgili bilgi akışında çelişkiler sürüyor.

İtar-Tass, Çeçenistan İçişleri Bakanlığı'ndaki yetkililere dayanarak verdiği haberde, ilk belirlemelere göre 14 kişinin öldüğünü, 38 kişinin yaralandığını duyurdu.

Rus haber ajanslarının daha önce öldüğünü açıkladığı Çeçen yönetimi lideri Ahmed Kadirov ve Çeçenistan'daki Rus kuvvetlerinin komutanı Valeri Baranov'un sağlık durumuyla ilgili çelişkili haberler verilirken, İtar-Tass, Baranov ve Kadirov'un yaralılar arasında olduğunu ve tedavilerinin sürdüğünü bildirdi.

Ajans, patlamada Baranov'un ayağının koptuğunu belirtirken, Kadirov, Çeçen yönetimi İçişleri Bakanı Ali Alkhanov ve Çeçen Devlet Konseyi Başkanı Ali İsayev'in de yaralılar arasında olduğunu duyurdu.

Rus Enformasyon Ajansı RIA Novosti de Baranov'un patlamada yaralandığını, ancak çeçen lider Kadirov'un hayatını kaybettiğini duyurdu.

Radyo Eko Moskova da Kadirov'un tedavi gördüğü hastanedeki yetkililerin Kadirov'un öldüğünü söylediğini, ancak bu bilginin Çeçen yönetimi tarafından teyit edilmediğini belirtti.

Rusya'nın resmi kanalı TV1 ve TV2 de Kadirov'un hayatını kaybetmiş olabileceğini, ancak bu bilgiyi henüz resmi bir makamdan teyit edemediklerini kaydetti.

Patlamayla ilgili soruşturma devam ederken, Rus televizyonları, stadyumun kısa süre önce tadilat için kapatıldığını belirterek, tadilatı yapan firmanın da şüpheliler arasında olduğunu ifade ettiler.

Törenden önce stadyumun özel eğitilmiş köpeklerle bomba kontrolünden geçirildiği kaydedilen haberlerde, "Bomba briketlerin veya temelin içine daha önceden yerleştirilmişse köpekler bunu fark edemeyebilir. Bu yüzden inşaatı yapan firma da şüpheliler arasında" denildi.

Rus televizyonları, kurtarma ve yardım görevlilerinin stadyumda yaşanan panik sırasındaki çalışmalarının görüntülerini yayınlarken, Rus Savunma Bakanlığı, saldırının ardında Çeçen teröristlerin olduğunu belirtti.

Kadirov, kendisine yönelik birçok saldırıdan son anda kurtulurken, "Hayatıma yönelik o kadar saldırı oldu ki, bu saldırıların sayısını hesaplamayı çok önceden bıraktım" demişti.

KADİROV'UN BİYOGRAFİSİ...

Çeçenistan yönetimi lideri Ahmed Kadirov, Grozni'de meydana gelen patlamada öldü.

Çeçenistan'da adını Rus rejimine karşı ilan ettiği "cihad" ile duyuran Kadirov, daha sonra İslamcı radikalizmi kınayarak, Moskova ile yakın ilişki kurmuştu.

Ahmed Kadirov, 1951 yılında, Stalin'in 2. Dünya Savaşı'nda sürgüne yolladığı Çeçen bir ailenin oğlu olarak Kazakistan'da dünyaya geldi. Özbekistan'da 1980'li yıllarda İslam üzerine çalışan Kadirov, 1989 yılında Kuzey Kafkaslar'daki ilk İslam Enstitüsü'nün başkanı oldu.

Cahar Dudayev yönetimi sırasında Çeçenistan Müftü Yardımcısı görevine getirilen Kadirov, 1995 yılında başmüftü oldu. Kadirov, başmüftü olduğu sırada başlayan Çeçenistan savaşında, aşırı dinci bir grubun gerilla komutanlığını da yapıyordu.

Kadirov, 1999 yılında Çeçen lider Şamil Basavey'i Dağıstan'da silah zoruyla İslami devlet kurmakla suçlayarak, bu grupla yollarını ayırdı ve Çeçenlere de Çeçenistan'a gelen Rus askerlerine karşı silahlı direniş yapmaması çağrısında bulundu.

Aslan Mashadov, bu gelişmeler üzerine Kadirov'u bir numaralı düşman ilan ederek, başmüftü görevinden azlettiğini açıkladı.

Kadirov, Rus askerlerinin Çeçenistan'a girmesinden sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından uzun ve çetin müzakereler sonucu Moskova yanlısı Çeçen yönetiminin lideri olarak atandı.

Çeçen yönetimi lideri olarak atanmasının ardından kendisine yönelik saldırıların sayısı da giderek artmaya başlayan Kadirov, "Beni öldürmeye yönelik o kadar çok girişim oldu ki, bunların sayısını toplamayı çok önceden bıraktım" dedi.

Mashadov'a bağlı güçlerin de bir noktadan sonra, "Onu öldürmek için kendimizi rahatsız etmeyeceğiz. Çünkü onu bizim yerimize öldürmek isteyen o kadar fazla düşmanı var ki, bize gerek bile kalmayacak" dediği belirtiliyordu.

Kadirov, geçen yıl Çeçenistan'da yapılan devlet başkanlığı seçimini büyük bir farkla kazanırken, Rus güvenlik güçlerinin Çeçenistan'da eylemlerine yönelik de sık sık eleştiri yöneltiyordu.

Ahmed Kadirov, Rusya'yı Çeçenistan'da yeterli yatırım yapmadığı ve Rus güçlerinin Çeçen sivillere yönelik sert davranışları nedeniyle sürekli eleştiriyordu.
MOSKOVA - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2004 Pazar 13:58:11
Güncelleme :9 Mayıs 2004 Pazar 21:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?