17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Çelebi için tutuklama emri

Irak, Ulusal Kongresi lideri ve eski Yönetim Konseyi üyesi Ahmet Çelebi ve yeğeni Salim Çelebi hakkında tutuklama emri çıkarıldı.


Ahmet Çelebi, sahte Irak dinarı basmakla suçlanıyor.

Irak devrik lideri Saddam Hüseyin’i yargılayan mahkenin başkanı olan yeğeni Salim Çelebi ise cinayet zanlısı olarak aranıyor. İran’daki Ahmet Çelebi ve Londra’daki Salim Çelebi suçlamaları reddediyor.

Iraklı yargıç Züheyr el-Maliki, Sava adlı radyoya verdiği demeçte, Ahmet Çelebi hakkında sahte para bastığı iddiasıyla tutuklama emri çıkarıldığını söyledi.

"Baş şüpheli o" diyen Maliki, "Bu yüzden gelip teslim olmasını istiyoruz. Delillerin yeterli olduğuna kanaat getirilirse mahkemeye çıkarılacaklar" dedi.

Maliki’ye göre, Çelebi, Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra tedavülden kalkan eski Irak dinarlarının sahtesini bastı. Daha sonra bunları eski dinarlarla karıştırarak yenileriyle değiştirdi.

Çelebi’nin bastığı iddia edilen sahte dinarlar Mayıs ayında Bağdat’taki evine yapılan baskın sırasında ele geçirildi.

Salim Çelebi ise, Haziran ayında suikasta uğrayan Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Haşim Fadıl’ın ölümünden sorumlu tutuluyor.

Suçlanan iki kişi de iddiaların asılsız ve siyasî amaçlı olduğunu savundu. Ahmet Çelebi "İddiaların asılsız olduğunu kanıtlamak için dört koldan harekete geçiyorum" dedi.

Londra’da bulunan yeğen Çelebi de hakkındaki iddiaları "gülünç" olarak niteledi.

Ahmet Çelebi’nin sözcüsü İntifad Kanber, suçlamaların arkasında Amerika’nın olduğunu ima etti.

"Bunlar temelsiz ve saçma iddialar. Bu suçlamaları yapan yargıç siyasî davranıyor. Bu kişi daha önce de Çelebi ve ailesine yönelik siyasi açıklamalar yapmıştı" diyen Kanber "Bu mahkeme, Amerika’nın Irak’taki eski yöneticisi Paul Bremer’in özel emriyle kurulmuştur. Devrim mahkemesi gibi birşey yani. Saddam’a karşı mücadele eden, Saddam tarafından ölümle tehdit edilen ve Irak’ın özgürleştirilmesine önemli katkıları olan Çelebi’yi bu tür suçlamalar korkutamaz" dedi.

Çelebi’nin Tahran’a yaptığı ziyareti yarıda kesip derhal Irak’a döneceğini belirten sözcü Çelebi’nin hakkında bu tür siyasi amaçlı, asılsız iddialar ortaya atan kişilere karşı dava açmayı planladığını ifade etti.

ABD, Çelebi’yi Irak’ın yeni lideri olarak görüyordu

Ahmet Çelebi Irak’ı 11 yaşında terk etti. Amerika’da ve daha sonra vatandaşlığını aldığı İngiltere’de yaşadı.

1996’da Saddam Hüseyin karşıtı, demokrasi yanlısı Irak Ulusal Kongresi’ni kurdu. Saddam Hüseyin’in devrilmesi için çaba harcadı.


Çelebi’nin evi ABD askerlerince basılmıştı

Irak Ulusal Kongresi geçtiğimiz Mayıs ayına kadar ABD Savunma Bakanlığı’ndan ayda 300 bin dolar yardım alıyordu. İşte bu dönemde Çelebi için herşey ters gitmeye başladı. Amerika, Çelebi’yi, Irak’ın sahip olduğu öne sürülen kitle imha silahları konusunda yanlış istihbarat aktarmakla suçladı.

Yardımın kesilmesinden sonra Amerikan birlikleri Çelebi’nin evine baskın düzenledi. Amerika Haziran ayında ise İranlılar’a Amerika’dan sağladığı gizli bilgileri aktarmakla suçlandı.

Çelebi, yetkilerini geçici hükümete devreden Irak Yönetim Konseyi’nde maliye komisyonunun başkanlığını yürütüyordu.

1992’de bankacılık yaparken zimmetine para geçirmekle suçlanmış, Ürdün’de olduğu için gıyaben yargılanmış ve hüküm giymişti.

BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2004 Pazartesi 12:48:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?