19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Cem Karaca, New York Times'da

Türk Rock müziğinin ilk temsilcilerinden Cem Karaca'nın vefatı, ABD basınında da yer aldı. New Yok Times gazetesine göre; Karaca'nın konserleri ve 24 albümü, Türkiye ve Batı Avrupa'da büyük beğeni kazandı. Yazıda, imzası olan fötr şapka, büyük kahverengi gözlükleri, uzun saçları ve son yıllarda uzun kalın bıyıklarıyla Karaca'nın 1968 kuşağının bilinçli sembollerinden biri olduğunu vurgu yapıldı.
Cem Karaca'nın 1979 yılında 8 yıllık bir süreyi kapsayan Almanya sürgünü de gazetede yer aldı. New York Times, merhum sanatçı Karaca'nın hayatını anlatan bir yazı yayımladı. Yazıda, Karaca hakkında şöyle denildi:
"Cem Karaca, 5 Nisan 1945'te İran asıllı ve her ikisi de aktör olan Ermeni anne ve Türk babadan dünyaya geldi. Kariyerine 1967 yılında Apaslar Grubu'nda şarkıcı olarak başladı. Ünü, kısa zamanda Anadolu'ya yayıldı. Sadece kalın bas sesi meşhur etmedi onu. Ayrıca, 1970 yılının sonlarında oluşan kaos ortamında, siyasi düşünceleri ve demeçleri de ününü artırdı. Karaca, 1980 darbesinden 1 yıl önce Almanya'ya kaçtı. Ordu yönetime el koyduğunda Karaca, 'anarşiyi kışkırttığı' ve 'terörizmi' desteklediği gerekçesiyle geri istendi. Retçi özelliği onun yurttaşlığını gösteriyordu. 1987 yılına kadar Türkiye'ye gelemedi. En sonunda dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın sivil yönetiminde, Türk vatandaşlığına tekrar alındı. Karaca'nın, merkez sağcı Başbakan Turgut Özal tarafından kabul edilmesi ve desteklenmesi, solcu akımlar tarafından ihanet olarak algılandı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Cem Karaca, vatanına ve milletine olan sadakatinin bir siyasi partininkinden büyük olduğunu duyurdu. Kariyerinin ikinci aşamasında; İslam'ın konularını, barış ve milliyetçiliği şarkılarında işledi. Cem Karaca, ilk karısı Feride Balkan'dan sonra diğer eşi İlkin Erkal Karaca ve oğlu Emrah'la birlikte yaşadı. Cem Karaca, genç bir şarkıcı iken babası onu yuhalatmak için insanlar kiralamıştı ve onun şarkıcılığı bırakıp diplomat olarak kariyer yapmasını istemişti. O cesaretsiz değildi ve babasının isteklerini şarkılarında kullanıp topluma yayarak yerine getirdi."
WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 16:05:40
Güncelleme :16 Şubat 2004 Pazartesi 19:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?