30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Cengiz Aytmatov Nobel'e aday

Kırgız Türkleri’nin dünyaca tanınan yazarı Cengiz Aytmatov, Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilecek.

''Cengiz Aytmatov Nobel'i Haketmiştir'' Komitesi Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, yaptığı açıklamada, Kırgız yazar Aytmatov'u doğumunun 80'inci yılında Nobel'e aday göstermek için Türk Cumhuriyetleri bilim, sanat ve edebiyatçılarından oluşan bir komite kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Tural, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu olarak Aytmatov'un 75'inci doğum yılında gerek Türkiye'de gerekse Kırgızistan'da çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, Aytmatov'un eserleri 154 dile çevrilen bir edebiyatçı olduğunu vurguladı. Tural, Aytmatov'un adaylık başvurusu için Türkçe, İngilizce ve Almanca metnin hazırlandığını, başvurunun gelecek günlerde yapılacağını açıkladı.

CENGİZ AYTMATOV KİMDİR?

12 Aralık 1928'de Kırgızistan'ın Talas kentinde doğan Cengiz Aytmatov, yazı hayatına Pravda gazetesinde başladı. 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği üyeliğine kabul edilen Aytmatov, 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri bugüne kadar 154 dile çevrilen Cengiz Aytmatov, Kırgızistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından ülkesinin UNESCO Temsilcisi ve Benelüks Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Hemen tamamı Türkiye Türkçesine de aktarılan Aytmatov'un eserlerinden bazıları şunlar: “Yüzyüze, Erken Gelen Turnalar, Cemile, Oğulla Buluşma, Toprak Ana, Yıldırım Sesli Manasçı, Gün Uzar Yüzyıl Olur, Dişi Kurdun Rüyaları, Kassandra Damgası.”

....
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 04:25:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?