29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Cep'te kapkaçı ne bitirdi?

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan, cep telefonları için Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi'nin kurulması ile kapkaçta yüzde 90 oranında azalma olduğunu bildirdi.

Alkan, ''2008'de de cep telefonu klonlanmasını bitirmek istiyoruz'' dedi.

Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonlarının IMEI numaralarının klonlanmasının engellenmesi amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü faaliyetler kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü personeline yönelik
seminer düzenledi.

İçkale Otel'de gerçekleştirilen seminerin açılışını yapan Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Alkan, cep telefonları için Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi'nin kurulmasının ardından ''Siyah Liste'' ve ''Beyaz Liste''
oluşturularak düzenlemeye gidildiğini anlattı.

Böylece yurt dışından ithal edilen telefonların kayıt altına alındığını ifade eden Doç. Dr. Alkan, klonlama yöntemi ile yasal telefonların IMEI numaralarının yasal olmayan telefonlara
kopyalandığını, böylece sistemde birden fazla aynı IMEI numarasının bulunduğunu tespit ettiklerini belirtti. Sistemde bulunan aynı IMEI numaralı telefonların hepsinin kapatılmasının yasal telefon sahiplerini mağdur ettiğini söyleyen Doç. Dr. Alkan, ''Bu kez henüz Türkiye'ye girmemiş cep telefonlarının IMEI numaralarını klonladılar. Bu durumda da daha sonra yasal olarak ithal edilen cep telefonu kayıt dışı gibi göründü'' dedi.

Eski, kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numaralarının klonlanması yoluna da gidildiğini anlatan Doç. Dr. Alkan, ''Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi kurulunca kapkaçta yüzde 90 oranında azalma oldu. 2008'de de cep telefonu klonlanmasını bitirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Telekomünikasyon Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç ise cep telefonu üreten firmaların, IMEI numaralarının kopyalanmasının önüne geçmesi gerektiğini ifade etti. Oruç, kurum olarak internet üzerinden klonlama faaliyeti yapanların üzerine gittiklerini belirtti.

500 BİNDEN FAZLA KLONLANMIŞ TELEFON

Konuşmaların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü personeline klonlanmış cep telefonları ile ilgili sunum yapıldı. Sunumda, klonlama faaliyetleriyle ilgili olarak emniyet güçleriyle yürütülen çalışmalar sonucunda İstanbul'da
gerçekleştirilen 13 operasyonda 850 cep telefonunun, Diyarbakır'da ise 17 operasyonda 509 cep telefonunun ele geçirildiği bildirildi.

''2006 yılı sonu itibariyle Türkiye'deki mevcut 70 milyonu aşkın cep telefonunun 12 milyondan fazlasının kayıt dışı, 500 bininden fazlasının da IMEI numarası klonlanmış durumda'' olduğu kaydedilen sunumda, ''2007 yılında satıldığı hesaplanan 10 milyon GSM telefonunun yaklaşık 1 milyonunun IMEI numarasının klonlanmış olduğu'' belirtildi.

Bugüne kadar klonlama ile mücadele edilmeseydi bu rakamın 3-4 milyona ulaşabileceğine işaret edilen sunumda, bu durumda ülke ekonomisinin yaklaşık 3 milyar dolarlık kaybı olacağı vurgulandı.

Sunumda ayrıca cep telefonu klonlamada kullanılan cihazlar, programlar ve klonlama yöntemleri hakkında da bilgi verildi.

İlki Ankara'da yapılan seminer, İzmir, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Samsun ve İstanbul'da da gerçekleştirilecek.

AA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 14:18:19
Güncelleme :16 Ocak 2008 Çarşamba 20:50:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?