18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Çete silahına vali ruhsatı

Polis, Peker’in Vali Çevik’i İstanbul’da ağırlayıp bazı ikramlarda bulunduğunu ve hediyeler verdiğini ileri sürdü. Vali Çevik ile Peker arasındaki telefon kayıtları İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Bilecik Valisi Ayhan Çevik’in, Sedat Peker’in adamlarına menfaat karşılığı silah ruhsatı verdiği öne sürüldü. Polis, Peker’in Vali Çevik’i İstanbul’da kadınlar ve yüksek paralarla ağırladığını ve dosyanın İçişleri Bakanlığı’na gönderildiğini belirtti.

ÇANKIRI Valisi olduğu dönemde yasadışı TKP-ML/TİKKO militanlarının bombalı saldırısına uğrayan Bilecik Valisi Ayhan Çevik’in organize suç örgütü kurduğu iddiasıyla gözaltına alınan Sedat Peker’in isteği doğrultusunda Peker’in adamlarına silah ruhsatı verdiği iddia edildi. Peker’in silah ruhsatlarının alınmasının ardından Vali Çevik’i İstanbul’da lüks otellerde kadınlar ve yüksek miktarda paralarla ağırladığı öne sürüldü. Kadınlar arasında yabancı uyrukluların çoğunlukta olduğu, bir keresinde ise Peker’in burs verdiği kızlardan birinin Çevik’le birlikte olduğu da belirtildi. Vali Çevik ile bir çok telefon görüşmesi saptanan Peker’in ilişkilerinin belgelendiği ifade edildi. Telefon kayıtları ve delilleri içeren dosyanın İçişleri Bakanlığı’na gönderildiği bildirildi.

5 MİLYON DOLAR SİYASİ PARTİYE Mİ

Peker’le emekli Yarbay Korkut Eken’in arasını ise bir siyasi parti liderine gittiği öne sürülen 5 milyon doların bozduğu iddia edildi. Peker’in bir siyasi partiye 5 milyon dolar verdiğinin Eken tarafından öğrenilmesinin ardından Peker ile kendi hareketlerine daha az destek verdiği için tartıştıkları belirtildi. Eken’in cezaevinden çıktıktan sonra ‘Milli Yol’ adlı oluşum için Peker’in maddi desteğine ihtiyacı olduğu bildirildi.

YALMAN PAŞA’NIN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ

Peker’in eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın özel kalem müdürlüğünü yapan yüksek rütbeli bir subay ile sık sık görüştüğü tespit edildi. Suç unsuru belirlenemeyen bu telefon görüşmelerinde Peker’in açık konuşmadığı sadece, ‘Komutanın o işini halledebildik mi? Halledersek iyi olacak’ diye geçtiği ve genellikle sohbet içerdiği bildirildi.

DEMİREL’İN KORUMA MÜDÜRÜ İLE SOHBET

Peker’in sık sık telefon ile görüştüğü isimlerinden birinin ise 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in koruma müdürlerinden biri olduğu da belirtildi.

6 İLDE EŞZAMANLI OPERASYON YAPILDI

Organize Suçlar Şube Müdürü Ayhan Buran, projeli olarak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda sürdürülen çalışmaların 4 Ekim 2004 günü tamamlanmasıyla İstanbul, Ankara, Aydın, Balıkesir, İzmir ve Kocaeli’nde eşzamanlı operasyon başlatıldığı söyledi. Peker ve 34 adamı polisteki sorgularının tamamlanmasının ardından dün sabah İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi, ifadeleri alınmaya başlandı.

İlgim yok

BİLECİK Valisi Ayhan Çevik, iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Çevik, İstanbul’dan Sedat Peker’in gönderdiği adamlarına silah ruhsatı verdiğine ilişkin iddiaları şöyle yanıtladı:

‘Jandarma bölgesi içinde faaliyet gösteren Başkent Kum Ocağı adlı şirketin sahibi olarak gözüken ve aynı zamanda Bilecik’te ikamet eden 2 kişi yasal yükümlülüklerini yerine getirerek silah ruhsatı talebinde bulundu. Bu kişilere silah ruhsatı verildi. Ancak bu 2 kişi daha sonra Bilecik’ten ayrılıp İstanbul’a gitmişler. Aradan bir süre geçtikten sonra İstanbul Valiliği bize gönderdiği yazıda bu kişilerin suç örgütleriyle bağlantısı olduğunu bildirdi. Biz de verdiğimiz silah ruhsatlarını iptal ettik.’

Peker’le tanışmadığını ve kendisini bugüne kadar hiç görmediğini belirten Vali Çevik, şöyle devam etti:

‘Peker’in beni İstanbul’a ağırladığı yolundaki iddialar tamamen asılsızdır. Ben İstanbul’a gittiğimde ya devletin resmi misafirhanelerinde ya da yakın akrabalarımın yanında kalırım. Hiçbir zaman Peker tarafından ağırlanmadım. Peker’le hiçbir alákam yok. Onunla hiçbir ortamda bulunmadım. Böyle bir iddia çok çirkin. Biz ailesine bağlı insanlarız.’

5 lira bile getirmediler

EMEKLİ Yarbay Korkut Eken, Sedat Peker’in, cezaevindeyken kendisine 2 milyon dolar yardım yaptığı haberlerini yalanladı. ‘Ben, Sedat ve Atilla Peker’i sever, sayarım. Onların da beni sevip, saydığına inanıyorum’ diyen Eken, şunları söyledi: ‘Cezaevindeki duruma gelince; Eğer benim 2 milyon dolarım olsa artık Türkiye’de yaşamam. Değil 2 milyon dolar, cezaevine 5 lira getirip bırakan, yardım eden yoktur. Cezaevinden çıktığımdan beri kendime uygun bir iş arıyorum.’

Suna Abla’nın oğlu

PEKER’in, Ankara’daki üst düzey bürokrat ve emniyet mensuplarıyla görüştüğü mekan olduğu iddia edilen Kubbealtı Restorant’ın sahibi Zafer Çolak’ın, eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in danışmanı Suna Pelister’in oğlu olduğu ortaya çıktı. Tansu Çiller’in yardımcısı Suna Pelister, Çillerler’in Kuşadası’ndaki çiftliğin adına yapıldığı kişi olarak tanınıyor. Zafer Çolak’ın Peker’in örgütünün Ankara sorumlusu olarak görev yaptığı ileri sürülmüştü.

Kelebekli 28 dosya

İSTANBUL Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekibin yaptığı operasyona ‘Kelebek’ adı verildi. Polis tarafından 200 sayfa fezleke hazırlandı. Üzerlerinde ‘kelebek’ resmi bulunan 28 klasörden oluşan dosya savcılığa gönderildi.

17 tabanca 5 tüfek

Peker ve adamlarında ele geçen silah ve malzemeler şöyle:

2 ruhsatsız tabanca.

15 ruhsatlı tabanca.

1 ruhsatsız av tüfeği.

4 ruhsatlı av tüfeği.

1 hafif çelik yelek.

978 CD ve kaset.

6 bilgisayar.

38 cep telefonu.

3 telsiz.

2 oto sireni.

Çok sayıda otomobil.

Çok miktarda döviz ve ziynet eşyası.

2 kişinin bizzat örgüt lideri tarafından darp edilmiş halde sorgulandığını gösteren CD görüntüleri, video kaset, 1 GSM frekans engelleyici.

İçinde ses ve görüntü düzeneği bulunan ve yakın mesafedeki başka alıcılara aktarma amacıyla frekans sistemi donatılı özel dizayn edilmiş evrak çantası.

Kalem şeklinde mikrofon.

2 kılıç ve

1 kama.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2004 Cumartesi 14:30:10
Güncelleme :9 Ekim 2004 Cumartesi 14:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?