18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Cezaevindeki DEP'liler serbest

Yargıtay 9. Ceza Dairesi kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar verdi.

Cezaevindeki işlemlerin tamamlanmasından sonra Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nden saat 18.13'te salıverildi ve 10 yıl sonra özgürlüklerine kavuştu.
      Cezaevi önündekilerin arasından güçlükle kendilerini bekleyen otomobile binen kapatılan DEP'in eski milletvekillerini, cezaevi kapısında DEHAP Genel Başkanı Tuncay Bakırhan çiçeklerle karşıladı.
      Bu sırada cezaevi önünde bekleyenler, Kürtçe ve Türkçe çeşitli sloganlar attılar.
      İzdiham nedeniyle cezaevinden çıkışta Leyla Zana'nın bir ara yere düştüğü görüldü.
      Selim Sadak, kendisine mikrofon uzatan gazetecilere, ''kalıcı barış için, Türkiye'yi güzelleştirmek için, çağdaş medeniyet seviyesine çıkarmak için var güçleriyle çalışacaklarını'' söyledi.
      Alınan bilgiye göre, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekilinin avukatı Yusuf Alataş'ın, müvekkillerinin tahliye edilmelerine ilişkin dilekçesini bugün karara bağladı.
      Daire, başvuru üzerine, sürpriz bir kararla, hükümlülerin, tutuklu kaldığı süreyi de dikkate alarak, infazı durdurdu ve başka bir suçtan tutuklu veya hükümlü değillerse tahliyelerine karar verdi.
      Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
      Başsavcılık, kararı, gereğini yerine getirmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
      Ankara 1 No'lu DGM, 4 eski DEP'li milletvekili hakkında 1994'te verdiği 15'er yıl ağır hapis cezasına ilişkin kararı, yeniden yargılama sonucunda tasdik etmişti.
      Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da bu kararın usulden bozulmasını talep etmişti.
      Temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz duruşması günü olarak 8 Temmuz 2004 tarihini belirlemişti.
      DEP'li milletvekillerinin cezaevinde bulunması, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri arasında bugüne dek çözülemeyen en önemli sorun olarak gösteriliyordu.
      Hukukçular yargılamanın tutuksuz olarak devam edeceğini belirtiyorlar.
      4 milletvekilinin infazı 2005'in Mart ayından itibaren doluyordu.

DEP'li milletvekillerinin avukatı dün Yargıtay'a gidip 4 milletvekilinin serbest bırakılmasını istedi. Yargıtay Ankara'da sürpriz olarak kabul edilen bir karar alarak bugün infazın durdurulması ve 'tahliye' kararı aldı.

DEP'li milletvekillerinin cezaevinde bulunması, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri arasında bugüne dek çözülemeyen en önemli sorun olarak gösteriliyordu.

Dört eski milletvekili buün Ulucanlar Cezaevi'nden çıkıp, 10 yıl sonra özgürlüklerine kavuşacaklar.

Hukukçular yargılamanın tutuksuz olarak devam edeceğini belirtiyorlar.

DAVA SÜRECİ

Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''yasadışı örgüt üyeliği'' fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ''ceza artırımını'' öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum etmişti.

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının yeniden yargılanma nedeni sayılması yönünde düzenleme yapılması dolayısıyla, DEP'lilerin yeniden yargılanmalarına başlanmıştı.

ANKARA - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2004 Çarşamba 15:18:06
Güncelleme :9 Haziran 2004 Çarşamba 22:48:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?