18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Cezaevleri çocukla doluyor

Vakkas Aksu / CNN TÜRK

İstanbul Bayrampaşa Kapalı Cezaevi’nde, çocuk bölümünün kapıları Mart ayında, her yedi saatte bir suça itilen yeni bir çocuk için açıldı.

Bayrampaşa’da koğuşlar tıklım tıklım, her koğuşta 80 çocuk kalıyor. 400 çocuğun bulunduğu tutukevinde sadece bir psikolog var.

İdareciler göre, bir kez hırsızlık işleyip tutukevine gelen çocuk, içeriden dışarıya eğitilmiş olarak çıkıyor. Bir süre sonrada tekrar aynı suçtan yeniden tutukevine dönüyor.

İşlenen çeşitli suçlar nedeniyle haklarında dava açılan çocuklar, yargılama süreci boyunca kapalı cezaevlerinde kalıyor.

Bunlardan en büyüğü de Bayrampaşa H tipi Kapalı Cezaevi.

Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi boşaltılanca çocuklar geçici süre için buraya getirildi. Ama geçici sürenin de ne zaman sona ereceği belirsiz.

MART AYINDA 97 ÇOCUK TUTUKLANDI

Mart ayı boyunca Bayrampaşa Cezaevi’nden 102 çocuk tahliye oldu. Aynı ayda tutuklanan çocuk sayısı ise 97.

Yani tutukevinin kapıları her yedi saatte bir suça itilen yeni bir çocuk için açıldı.

Topun taca çıkmadığı, gökyüzünün tel örgülerin arasından göründüğü, pencerelerinin kırık, yatakların sağlıksız olduğu, dolap kapılarının olmadığı, Bayrampaşa Cezaevi’nde 80 çocuk aynı koğuşta kalıyor.

Cezaevine gelen çocukların çoğunun psikolojik sorunları var. Ancak ilgilenecek kimse yok. 238 personelden sadece biri psikolog. Çocuklar dilekçeyle başvurdukları takdirde psikologa çıkartılıyor.

İşin uzmanı çocuklarla ilgilenemeyince, boşluğu başkaları dolduruyor.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ÇABASI YETERSİZ KALIYOR

Bayrampaşa Cezaevi Müdürü Sedat Pekin, çocukların organize suç örgütlerinin cezaevlerindeki üyeleriyle karşı karşıya geldiğini söylüyor. Pekin, "yeni gelen çocuk üzerinde baskı kuruyorlar. Suça teşvik ediyorlar. Suçu bilmeyen çocuk burada suçu öğreniyor" diyor.

Yani suça bir kez bulaşmış çocuk, tutukevinden suç işleme potansiyeli yükselerek çıkıyor.

Çocukların topluma kazandırılması için bazı sivil toplum örgütleri girişimlerde bulunuyor.

Semiha Şakir Vakfı bir protokolle cezaevinin içine bir eğitim merkezi açtı. Çocuklara çeşitli iş becerileri kazandırılmaya çalışılıyor.

Ama iyi niyetli bu çalışmalar çocukların, dışarıda suç işlemelerine engel olmuyor. Tahliye olan çocukların yarısına yakını bir süre sonra yeniden Bayrampaşa’nın demir kapılı odalarına dönüyor.


CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 18:29:23
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 18:31:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?