19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Cezmi Ersöz'e Almanya'da gözaltı

Yazar Cezmi Ersöz, bir süre önce davetli olarak gittiği Almanya’da, polisce gözaltına alındı.

Heidelberg Emniyet Müdürlüğü’nde iki saat tutulan Cezmi Ersöz’ün yanındaki tüm kitaplara, disketlere ve cep telefonuna da el kondu.

Anadolu Federasyonu’nun davetlisi olarak Almanya’ya giden ve çeşitli panellere katılan Yazar Cezmi Ersöz, Alman polisinin yaptığı bir operasyonda 55 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Polis, Ersöz’ün kimlik kartına, kitaplarına, cep telefonuna el koydu iki saat boyunca da sorguladı.

5 Ağustos günü gerçekleşen operasyonda gözaltına alındığını anlatan Cezmi Ersöz, "O sabah Anadolu Federasyonu’nun kurduğu çadırlarda uyurken baskın oldu. 55 kişiyi apar topar gözaltına aldılar. Aramızda 17 de çocuk vardı. Suçumuzu söylemediler. Neyle suçlandığımızı bir türlü öğrenemedik" dedi.

Gözaltında kaldığı süre boyunca psikolojik işkence altında kaldığını ifade eden Ersöz, avukat taleplerine rağmen olumlu yanıt alamadıklarını da sözlerine ekledi. Alman polisinin onur kırıcı bir şekilde üstlerini aradığını ve basın kartını yere attığını söyleyen yazar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize demokrasi dersi verenlerin gerçek yüzlerini Almanya’da bizzat gördüm. Türkiyeli bir yazar olarak üzüldüm. Tanıtım kartlarımız yerlerde sürünürken, onlar fotoğraflarımızı çekmekle ve parmak izlerimizi almakla meşguldü."

Alman polisinin kitaplara ve dergilere karşı tahammülsüz bir şekilde yaklaştığını da ifade eden Cezmi Ersöz, "Yanımda Ertuğrul Mavioğlu’nun Asılmayıp Beslenenler kitabı vardı. Kapakta general Kenan Evren’in fotoğrafını görünce, ilgilerini çekti, el koydular. Kaçak Yayın Dergisi’nin kapağındaki fotoğrafa da takıldılar. Aşk İlişkileri adlı bir psikoloji kitabı vardı. Onu da aldılar" dedi.

Ersöz, Türkiye’ye döndükten sonra başından geçenleri anlatmak amacıyla, İHD İstanbul şubesi’nde perşembe günü saat 12.00’de bir basın toplantısı yapacağını da söyledi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 00:21:30
Güncelleme :26 Ağustos 2004 Perşembe 00:43:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?