17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ÇHD'den Bush için suç duyurusu

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi bir grup avukat, "savaş suçu işlediği" gerekçesiyle ABD Başkanı George W. Bush hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunarak, tutuklanmasını istedi.

ÇHD İstanbul Şube Başkanı Murat Karadağ, NATO Zirvesi’nin önümüzdeki günlerde İstanbul’da toplanacağını hatırlatarak, bugüne kadar NATO kapsamında "demokrasi ve insan hakları" adı altındaki tüm müdahalelerin, dünya halklarını acı ve gözyaşına boğan sonuçları olduğunu söyledi.

Karadağ, "NATO çerçevesinde yapılan müdahalelerden dolayı yaşanan hak ihlalleri konusunda savaş hukuku ve diğer uluslararası sözleşmelere aykırılık nedeniyle suç duyurusunda bulunacağız. Bu suç duyurusu kapsamında, hak ihlallerini devlet başkanı düzeyinde savunan ve yeni stratejilerin oluşturulmasında etkin olan George W. Bush’un gözaltına alınarak yargılanmak üzere tutuklanması gerekmektedir" dedi.

Avukatlar tarafından Bakanlık Savcılığı’na verilen dilekçede, Bush’un "savaş suçu", "barışa karşı değişik suçlar işlediği", "insanlığa karşı suç oluşturan eylemler gerçekleştirdiği", "canlıların yaşayabileceği çevre koşullarını yok ettiği", "Ortadoğu halklarını ve dünya haklarını birbirine kışkırttığı" öne sürüldü. Dilekçede, Bush’un Türkiye’ye gelir gelmez gözaltına alınması gerektiği belirtildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2004 Çarşamba 19:15:55
Güncelleme :23 Haziran 2004 Çarşamba 19:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?