18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Che Küba'nın 2. adamıydı

Ernesto Che Guevara’nın, bir dönem İngiliz yetkililerce, Küba’da Fidel Castro’dan sonra en önemli kişi olarak görüldüğü ortaya çıktı.

Kamuoyuna yeni açıklanan arşivlere göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın 1967’de yayımladığı "Küba’nın Önde Gelen Kişileri" adli raporda ismi geçen 61 kişi arasında, Erneste Che Guevara da bulunuyor.

Raporda İngiltere’nin Havana Büyükelçiliği yetkilileri, Che Guevara’nın 1964’ten sonra Küba’da, Fidel Castro’dan sonra belki de en önemli kişi olduğunu belirtiyor.

Che’nin, Castro’nun yakın çevresi içindekilerin belki de en akıllısı olduğu ve çok çalışkan bu kişinin, zaman zaman sosyal çevresinde kültürünü gösterdiği, zaman zaman ise çevresindekileri hor görebildiği vurgulanıyor.

Elçilik yetkililerinin raporunda Che Guevara’yla ilgili şu yorum da yer alıyor: "Bu bıyıklı Arjantinli, İrlandalılara benzer soğukkanlılığı ve giydiği askeri üniformayla, çok sayıda kadın ve erkek arasında hayranlık uyandırmıştı."

Raporda ayrıca Küba lideri Fidel Castro’nun, Guevara’nın, ülkesindeki devrimi Latin Amerika’ya yayma gibi fikirlerine pek sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Che Guevara’nın kafasında bu fikri şekillendirmesinde en önemli etkenlerin, Şili ve Peru’yu motosikletle turlaması ve Amazon Nehri’ndeki kano gezisinde gördükleri olduğu aktarılıyor.

İngiliz yetkililer, Che Guevara’nın 1965’de Küba’dan ayrılmasını ise "esrarengiz" bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Guevara’nın, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın sözkonusu raporunun yayımlanmasından bir ay sonra, Bolivya Ordusu’nca öldürüldüğü sanılıyor.

Raporda elbette Küba lideri Fidel Castro ile onun kardeşi ve ordu komutanı Raul Castro Ruz’la ilgili bilgiler de var.

Ancak bu bilgiler raporun, kamuoyuna açıklanmayan kısmında yer alıyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 15:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?